Nyheter

Lokal eftersläpning för nya polisen

Fler poliser ska ut bland folk när organisationen görs om helt vid årsskiftet.
Nyheter • Publicerad 1 oktober 2014
Foto: Mikael Fritzon / TT

Men den nya polisens minsta enheter, de närmast medborgarna, kommer att dröja.

På årets sista dag upphör polismyndigheten i ditt län att existera, liksom i övriga 20 län. När det nya året rings in finns bara en polismyndighet i hela landet och dagens 28 500 polisanställda kommer att ha samma arbetsgivare.

Den nya jättemyndigheten delas in i mindre enheter, men de allra minsta, de omkring 100 så kallade lokalpolisområdena, dröjer.

– Beslut om att gå från dagens närpolisområden till lokalpolisområden kommer inte att ske förrän en nytillträdd rikspolischef bestämmer det, säger Thomas Rolén som leder förändringsarbetet.

Omorganisationen är så stor att allt inte kan genomföras på en gång. De större bitarna måste fungera och ha hunnit sätta sig lite innan man tar tag i de mindre.

I vissa regioner kommer lokalpolisområdena inte att finnas på plats förrän under 2016. Men ingen ska känna oro för att de aldrig kommer att inrättas, enligt Annika Stenberg, tillträdande chef för region syd, en av sju storregioner den nya polisen delas in i.

– När andra myndigheter genomgått reformer har det ofta inneburit indragen service. Vi gör precis tvärtom. Det här är ingen besparingsreform, säger hon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.