Nyheter

Löfven: Saker kommer att förändras

Statsminister Stefan Löfven (S) påminde i sitt nationaldagstal att det kommer en tid efter coronakrisen – och underströk att saker inte kommer att vara som förut.
Nationaldagen • Publicerad 6 juni 2020
En familj tittar på Skansens tv-sända nationaldagsfirande med tal av statsminister Stefan Löfven (S).
En familj tittar på Skansens tv-sända nationaldagsfirande med tal av statsminister Stefan Löfven (S).Foto: Pontus Lundahl/TT

Statsministerns tal under nationaldagsfirandet på Skansen i Stockholm handlade mestadels om den prövning som coronakrisen har inneburit för Sverige, men också hur krisen kommer att påverka samhället under lång tid.

– Vi lever i historiska tider med historiska prövningar. När vi till slut är igenom det ska vi tillsammans bygga framtiden åter. Och vi ska göra det med samma beslutsamhet, självdisciplin och ansvarskänsla för varandra som vi visat under den här tiden, sade Löfven.

Löfven nämnde att han ofta får frågan när vardagen ska återvända, men underströk vikten av att fortsätta hålla ut och att det är viktigt att ställa in sig på att tillvaron även fortsättningsvis kommer att vara annorlunda. Samtidigt kommer det att komma en tid efteråt när "vi i detalj kan utvärdera hur vi agerade under här krisen".

– Ett efteråt där vi måste diskutera om det samhälle som mötte coronakrisen är det samhälle som vi i alla delar vill ha tillbaka. Det vi genomlever är en historisk tid, men som också innehåller historiska möjligheter. Under de gångna månaderna har det blivit väldigt tydligt att vi måste rusta Sverige. Vår ekonomi, välfärd och inte minst vår sociala sammanhållning.

– Frågan är inte längre om saker kommer att förändras, utan hur.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.