Annons
Nyheter

Löfven bjuder in till krissamtal om skolan

Socialdemokraterna väljer att kalla till krissamtal om läraryrket. Lärarfacken kommer gärna och hoppas på bred politisk uppslutning, över blockgränserna.
Nyheter • Publicerad 10 maj 2013
Stefan Löfven
Stefan LöfvenFoto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) vill hellre se enighet om friskolorna, en gammal politisk stridsfråga.

Socialdemokraterna har bjudit in lärarfacken, lärarhögskolorna, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Friskolornas riksförbund till samtal om skolan, och då specifikt om lärarnas situation.

Annons

Akut läge

– Läget är akut när det gäller lärarna och läraryrket. Vi får ständiga rapporter om hur arbetsmiljön ser ut och hur nedtyngda lärarna känner sig. Samtidigt får vi gång på gång rapporter om hur illa ställt det är på lärarutbildningarna, säger Ibrahim Baylan (S), utbildningspolitisk talesperson, till TT.

Det första mötet ska hållas i juni, därefter ska även de fyra regeringspartierna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet bjudas in. Samtalen ska enbart handla om lärarna. Blandar man in andra frågor blir det svårt att enas, tror Baylan, som också sitter i Friskolekommittén där partierna har uppenbara problem att komma överens. Deadline har missats och skjutits upp ett otal gånger.

Gamla låsningar

– Det här borde rimligtvis vara två helt olika saker. Riksdagen har haft låsningar i friskolefrågan i över 20 års tid. Läraryrket, lärarnas villkor och bilden av läraryrket borde rimligen inte vara lika ideologiskt färgat, säger Baylan.

Utbildningsminister Jan Björklund skrattar när han hör detta. För honom är Friskolekommittén det stora testet på om S verkligen är beredda att kompromissa.

– Det är där det visas om det här snacket om enighet bara är snack eller om det också är verkstad, säger Björklund.

Veto splittrar

Han konstaterar att förhandlingarna försvårats efter S-kongressen i april, då S beslutade att kommunerna ska få ett avgörande inflytande när en ny friskola vill starta. Det uppfattas som ett kommunalt veto, vilket varken allianspartierna eller MP kan acceptera.

Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund välkomnar S-initiativet. Men båda betonar att politisk bredd är nödvändigt för att samtalen ska resultera i konkreta förslag som får starkt stöd.

– Den här frågan är för stor för att göras till föremål för politisk pajkastning, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons