Lodjursjakten avlyst på flera håll – 82 skjutna
I Gävleborgs län avlystes jakten på måndagen när nummer 30 i ordningen sköts, vilket innebär att kvoten nu är fylld, rapporterar SVT Nyheter Gävleborg.
Totalt får 201 lodjur skjutas i de län som gett grönt ljus för licensjakt.
Jakten inleddes den 1 mars och för Gävleborgs del har det gått förhållandevis fort, förra året tog det två veckor innan man fällt de 20 djur man då fått tilldelade.
– Tempot beror mycket på snöförhållandena. Det är betydligt lättare att jaga lodjur när det är snö på marken och man kan spåra djuren, säger vilthandläggare Simon Viklund på länsstyrelsen i Gävleborg till SVT Gävleborg.
Även i Uppsala, Örebro, Västmanlands och Värmlands län har jakten avslutats till följd av fyllda kvoter.
Årets lodjursjakt är den största sedan 2010 och har väckt kritik. Världsnaturfonden anser exempelvis att antalet lodjursangrepp på andra tamdjur än ren inte står i proportion till hur många lodjur som länsstyrelserna har beslutat ska få fällas i södra och mellersta Sverige.
Kritiken har avfärdats av Svenska jägareförbundet, som anser att jakten är nödvändig, bland annat för att upprätthålla balansen mellan lodjuren och deras bytesdjur.
Fakta: Så många lodjur har fällts
Kalmar: 11 (32)
Östergötland: 8 (28)
Jönköping: 7 (17)
Kronoberg: 5 (9)
Gävleborg: 30 (30)
Värmland: 10 (10)
Västra Götaland: 5 (8)
Västmanland: 7 (7)
Uppsala: 4 (4)
Örebro: 2 (2)
Jämtland: 15 (21)
Västernorrland: 3 (12)
Västerbotten: 4 (4)
Inom parentes anges det totala antalet tilldelade djur för varje län.
Källor: Naturvårdsverkets tjänst rovbase.se och länsstyrelsernas hemsidor
Fakta: Lodjur och jakt
Lodjuret är Europas största kattdjur och finns i stora delar av Sverige utom på Öland och Gotland. Arten är fridlyst och klassas som sårbar enligt den svenska rödlistan 2020.
Lodjurets huvudsakliga bytesdjur i söder är rådjur. I norra Sverige är ren ett viktigt bytesdjur och lodjur har en stark påverkan på rennäringen. Skyddsjakt används därför oftare där än i södra Sverige.
För att reglera antalet lodjur och förebygga skador på tamdjur och renar tillåts skyddsjakt och viss licensjakt på lodjur under kontrollerade former, om förutsättningarna för jakten uppfylls. Sedan 1995 har det bedrivits licensjakt på lodjur för att reglera populationerna.
Naturvårdsverket kan delegera rätten att besluta om licensjakt på lodjur till länsstyrelserna i de förvaltningsområden som överstiger sin fastställda miniminivå.
Lodjursjakten pågår från den 1 mars till den 31 mars i södra och mellersta Sverige och till den 15 april i norr.
Källor: Naturvårdsverket och WWF