Annons
Nyheter

LO vill pausa överskottsmål för jobb

LO vill pausa överskottsmålet i statsfinanserna och satsa 70 miljarder mot arbetslösheten, för 100 000 jobb. Regeringen har börjat sväva om målet, men S håller i.
Nyheter • Publicerad 1 maj 2013

– Historiens dom mot Sverige blir stenhård om vi inte gör det här, trots att vi har råd, sade LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson i samband med sina förstamajtal i Sundbyberg och Stockholm.

Han lyfte fram LO-ekonomernas färska förslag om att stimulera ekonomin med 70 miljarder så snart det bara går, ett paket som skulle kunna få ner arbetslösheten till 6 procent på fem år.

Annons

Men från Malmö och Lund, där Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven mötte majsolen, var reaktionen avvaktande. Samtidigt har regeringen, vad det verkar, börjat sväva lite om att de offentliga finanserna ska visa ett överskott om 1 procent över en konjunkturcykel. Dock inte S.

– Den regel som finns sedan förut, den ska ligga kvar. Det är överskottsmålet över en konjunkturcykel. Det viker vi inte från och har inga planer på att överge, sade Löfven.

Men LO-ordföranden är övertygad om att utvecklingen går LO-förslagets väg, och bort från ett strikt överskottsmål.

– Jag tror att alla partier kommer att ändra sig i den här frågan. Det har smusslats länge i kulisserna och någon var tvungen att våga dra av plåstret, sade Thorwaldsson till journalister efter talet på Norra Bantorget i Stockholm, där han nästan lät lite mer som en partiledare än en fackordförande.

Han tror att LO kommer att få gehör efter valet, eller i regeringens höstbudget.

– Jag tror att den sittande regeringen kommer att vilja stimulera ekonomin, säger Thorwaldsson.

Han säger sig vara säker på att regeringen kommer att ta bort de differentierade avgifterna i a-kassan vid årsskiftet.

Både Löfven och Thorwaldsson påminde om S-målet att Sverige ska ner till Europas lägsta arbetslöshet 2020 och kritiserade regeringen för att skyla över misslyckandet med den egna politiken, genom att börja jämföra sig med de länder som ligger sämst till.

En forskningskommission, ledd av professor Mårten Palme, skat ta fram fakta och erfarenheter från andra länder för att Sverige ska få ner arbetslösheten.

– Varenda sten ska vändas på för att vi ska tillbaka till full sysselsättning, sade Löfven.

Löfven i Malmö

Deltagare i tåget (enligt TT:s uppskattning): 1 200–1 400.

Vanligaste text på plakatet: Stoppa nedskärningarna.

Talarens mest använda ord: "Unga".

Lockade till mest applåder: "Läxhjälp ska ges efter behov inte betalningsförmåga".

Vanligaste plagget i tåget: Fritidsjacka och gymnastikskor.

Väder: Sol och vårvärme.

Oväntat inslag: Lokalt hiphopband och kvinnokör. (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons