Nyheter

LO-bas öppen för statlig skola

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson tycker att Socialdemokraterna bör överväga att återförstatliga skolan, i samarbete med Folkpartiet.
Nyheter • Publicerad 1 oktober 2014
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

– Om Folkpartiet menar allvar och verkligen vill förstatliga skolan. Alltså att staten tar över driften, inte bara skolpengen. Då tycker jag att man ska diskutera det, säger han till Dagens Nyheter.

Thorwaldsson förordar ett återförstatligande i en ny debattbok, "Ingen ska lämnas efter". För att minska klassklyftorna och öka likvärdigheten i skolan behövs en ökad styrning, anser han.

Han är inte säker på att förstatligande är enda vägen att gå, men det är en väg som kan leda till en blocköverskridande och långsiktig uppgörelse.

Av riksdagspartierna är det hittills bara FP, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som uttalat sig för ett återförstatligande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.