Annons
Nyheter

Ljudterror – på jobbet och krogen

Störande ljud är ett samhällsproblem – på jobbet, fiket och i skolan.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2010

Halva befolkningen har svårt att höra vad som sägs, visar en ny undersökning. Och det är människan och allt pladder som stör mest.

– Vi visste att många var berörda men det är ändå överraskande att så många har problem dagligdags i så känsliga miljöer som till exempel skolan, säger Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande i Hörselskadades Riksförbund (HRF) som har beställt rapporten.

Annons

Drygt 1 100 medlemmar vid fem fackliga organisationer har tillfrågats om ljudmiljön på jobbet. 44 procent av dem uppger att de, ofta eller ibland, har svårt att höra vad andra säger på jobbet.

Det är ljud som skapas av andra människor som stör mest. Knappande tangentbord, skrapande stolar, ringande telefoner – och så allt prat. Särskilt stort är problemet bland dem som arbetar på skolor och förskolor. Hela 79 procent av medlemmarna i Lärarförbundet, där många förskollärare ingår, uppger att de störs av röster och andra aktivitetsljud.

TT: Kan man helt enkelt försöka få folk att bli tystare?

– Jag tror inte det fungerar så. Vi omger oss med allt mer ljud. Och då höjs rösterna, säger Jan-Peter Strömgren som tycker att det framför allt är de onödiga ljuden som ska begränsas.

– Ta bort skräpljuden. Till exempel när man går in i en affär. Varför ska man ha hög musik när man ska handla?

I undersökningen har man också granskat kaféer och restauranger och frågat cirka 2 000 personer om ljudnivån. Här uppger 51 procent av de tillfrågade att de ofta eller ibland har svårt att höra och kunna samtala. Även de yngre har problem, så många som 40 procent i gruppen 16 till 29 år har svårt att kommunicera i krog- och kafémiljö. Och det är inte bara musikens fel.

– I den miljön förstärker man med att möblera på det sätt man gör. Det går att använda mattor och gardiner på ett annat sätt. Ta till exempel en rysk restaurang. Där är det en helt annan ljudbild, säger Jan-Peter Strömgren.

Undersökningen

1 137 medlemmar i Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund, Hotell- och restaurangfacket, Svenska Journalistförbundet och Unionen svarade på frågan "Hur ofta händer det att du har svårt att höra vad andra säger på jobbet?" 44 procent svarade ofta/ibland.

Allmänheten (1 000 plus 1 000 intervjuer) svarade i mars och november 2009 på frågan "Hur ofta händer det att du har svårt att höra/samtala på restauranger, kaféer eller liknande på grund av ljudnivån?" 51 procent svarade ofta/ibland.

Källa: Hörselskadades Riksförbund /Novus Opinion

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons