Annons
Nyheter

Liz Cheney: Trump försökte kontakta vittne

USA:s förre president Donald Trump har försökt få kontakt med en person som har vittnat inför det kongressutskott som utreder händelserna den 6 januari förra året då Kapitolium stormades.
USA • Publicerad 12 juli 2022
Liz Cheney, republikansk ledamot i representanthuset och vice ordförande i utskottet som utreder attacken mot Kapitolium den 6 januari förra året.
Liz Cheney, republikansk ledamot i representanthuset och vice ordförande i utskottet som utreder attacken mot Kapitolium den 6 januari förra året.Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Det meddelade Liz Cheney, republikan och vice ordförande i utskottet, under tisdagens utfrågning. Enligt Cheney hade Trump försökte ringa vittnet i förra veckan, men vederbörande hade inte tagit emot samtalet. I stället upplyste personen sin advokat om händelsen och advokaten tog i sin tur kontakt med kommittén.

– Vi tar alla försök att påverka vittnen på största allvar, påpekade Cheney och berättade att justitiedepartementet informerats om expresidentens försök att kontakta ett vittne.

Annons

Tisdagens utfrågning var den sjunde i ordningen och bland annat avhandlas detaljer från den kväll i Vita huset när Trumps privata juridiska rådgivare ska ha föreslagit att militären skulle sättas in för att beslagta röstningsmaskiner.

Planen ska ha varit att "bevisa" att Trumps påståenden om att segern i presidentvalet 2020 "stulits" från honom. Något Trump fortfarande – utan några som helst bevis – hävdar.

Utfrågningarna i representanthuset leds av ett utskott bestående av sju demokrater och två republikaner.

6 januari-utskottet bildades i representanthuset på Demokraternas initiativ sommaren 2021, sedan Trumptrogna republikaner i kongressen stoppat satsningen på en ambitiösare nationell kommission för att utreda frågan.

Stormningen splittrar USA, där många anser att Donald Trump var den utlösande faktorn. Andra tycker inte att han kan hållas ansvarig för det som hände. Utskottet försöker genom utfrågningarna att få svar på den frågan.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med stormningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons