Nyheter

Livsfarligt på trottoarerna

Fotgängare som undviker istappar kan träffas av snöblock i stället.
Nyheter • Publicerad 23 december 2009

Sedan en uppmärksammad dödsolycka i Stockholm 2002 har varningsskyltar för istappar blivit allt vanligare, eftersom det är fastighetsägarnas skyldighet att förhindra olyckor. Många väljer då i stället att gå ut i vägbanan, eller på trottoarkanten. Men där lurar andra faror.

Skyltar som varnar för istappar och snöras har åter börjat sättas upp ute på gatorna. Vissa fastighetsägare väljer även att blockera trottoarerna för att leda bort de gående från husen, men det kan innebära ännu större faror. Ute på gatan eller på trottoarkanten riskerar fotgängarna både att bli påkörda av bilar och att träffas av fallande snöblock.

– Snöblock har en annan fallinje än istappar, så man befinner sig i riskzonen även om man går ute på trottoarkanten, säger Tore Ljungkvist som är vice VD på Fastighetsägarna.

Eftersom man inte heller kan se snöblocken från gatan blir farorna svårare att förutse.

Sedan en pojke dog av en istapp i Stockholm 2002 har varningsskyltarna blivit allt fler. Många gående väljer därför att strunta i varningarna och i stället avgöra riskerna på egen hand.

– Om man följer skyltarna får man gå ute i gatan nästan hela tiden, säger gångtrafikanten Malin Göjeryd.

Om man upptäcker farliga istappar eller snöblock bör man kontakta polisen. I Stockholm finns även en speciell istappsjour hos Fastighetsägarna.

Fastighetsägarens ansvar

Enligt ordningslagen är det fastighetsägarens ansvar att se till att det inte finns snö eller is som kan rasa ned och skada person eller egendom.

Om man ser farliga istappar bör man kontakta polisen.

2002 dödades en 14-årig pojke av en nedfallande isklump på Drottninggatan i Stockholm. Olyckan ledde till en lång rättsprocess som slutade med att Högsta domstolen dömde plåtslagerifirman som ansvarade för snöröjningen till böter för vållande till annans död.

TT

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.