1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

LIVE: Senaste nytt om coronakrisen

Stängda gränser, restriktioner och oro – och en del länder som börjat öppna upp igen. Coronaviruset fortsätter spridas i världen. Vi följer utvecklingen löpande och berättar om det senaste som händer. Följ vår direktrapportering här!

Senaste coronanyheterna i korthet

  1. 1Regeringen beskrev i slutet av februari Sveriges beredskap inför coronapandemin som god, men i själva verket fanns det flera brister i förberedelserna, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
  2. 2Till slut ska även vaccinjätten MSD – som var först med vaccin mot påssjuka, röda hund och trippelvaccinet MPR – försöka utveckla ett vaccin mot coronaviruset. Företagets vd Roger Perlmutter varnar dock för att det inte kommer att bli lätt – och att det kommer att ta tid.
  3. 386 miljoner barn. Så många riskerar att hamna i fattigdom under resten av 2020 på grund av coronaviruspandemin, enligt Unicef och Rädda Barnen. Den största ökningen befaras ske i bland annat Europa.

Ekonomi

Inte sedan krisen i början på 1990-talet har situationen sett lika dramatisk ut som den gör nu. Under åren 1992–1994 ökade antalet skuldsatta hos Kronofogden med cirka 100 000 personer och myndigheten ser en stor risk att utvecklingen nu går i samma riktning.

Senaste siffrorna lokalt

42 personer vårdas just nu på Södra Älvsborgs sjukhus, varav åtta personer på intensivvårdsavdelning (IVA). Totalt har 40 patienter med bekräftad covid-19 avlidit på Säs (senast uppdaterad den 29 maj klockan 11.00).

Senaste siffrorna i regionen

Västra Götalandsregionen har haft 5 574 bekräftade fall av covid-19.

Västra Götalandsregionen har 285 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 67 på IVA (senast uppdaterad den 29 maj klockan 11.00).

Senaste siffrorna i Sverige

Bekräftade sjukdomsfall: 36 476

Intensivvårdade: 2 048

Avlidna: 4 350

(senast uppdaterad den 29 maj klockan 14.00).

Följ direktrapporteringen här:

Fakta:

Viktiga begrepp att hålla koll på

Flockimmunitet. Uppstår när en tillräcklig andel av befolkningen är immun mot en smitta vilket leder till att smittspridningen begränsas. Immunitet kan uppstå genom vaccin eller att man infekteras av smittan och tillfrisknar.
Samhällsspridning. Innebär att en smitta sprids mellan personer inom landet och inte kan kopplas till personer som rest i andra länder.
Social distansering. En metod som exempelvis kan användas när ett virus smittar genom fysisk kontakt. Metoden går ut på att minimera sociala kontakter och hålla fysiskt avstånd till medmänniskor.
Droppsmitta. Innebär att smittan överförs till slemhinnorna i ögon, näsa eller mun från droppar som sprids i luften när en sjuk person hostar eller nyser.
Triagetält. Triage är en snabb medicinsk förstahandsbedömning av skadade eller sjuka på en katastrofplats eller i anslutning till akutmottagning. Den bedömningen görs nu på flera håll i landet i särskilda tält för att förhindra spridning av coronaviruset.
Kohortvård. Innebär i svenska vården att patienter som bär på smitta eller exponerats för smitta skiljs från övriga patienter och vårdas i separata vårdutrymmen av särskild personal som inte vårdar andra patienter.
Statsepidemiolog. En chefstjänst inom Folkhälsomyndigheten. Statsepidemiologen leder och samordnar det nationella smittskyddet. I uppdraget ingår också att övervaka och förmedla kunskap om smittsamma sjukdomar och utbrott i landet. Sedan 2013 är Anders Tegnell statsepidemiolog i Sverige.

Fakta

Vårdguiden 1177 är just nu överhopad med samtal. Trots att extrapersonal har kallats in kan väntetiden bli lång.
Här är några snabba tips om du känner att du börjar bli sjuk, men inte vill belasta vården:
• Stanna hemma från jobbet, även om symtomen är lindriga. Går de över snabbt kan du gå till jobbet nästa dag.
• Undvik sociala kontakter helt, framför allt äldre med personer.
• Gör självskattningstestet från 1177. Där får du svara på frågor om dina symtom, och får sen veta om du behöver kontakta vården. De flesta sjuka i covid-19 får lindriga symtom och behöver inte uppsöka vården.
• Stanna hemma så länge du har symtom och ytterligare minst två dagar.
• Om du plötsligt blir sämre och får andningsbesvär vid vila, kontakta vården. Åk inte in direkt, utan ring först.
Både Folkhälsomyndigheten och Vårdguiden 1177 har svar på de flesta frågor på sina sajter. Även på krisinformation.se finns information om viruset och vilka restriktioner som gäller.

Läs mer

Explosionen i Libanon

Pizzerian vill hjälpa drabbade i Beirut – skänker dagskassa

"Det är nu de här människorna behöver hjälp. Det är nu det är katastrof.”

Kind

Han skildrar svenska missionärers öden: ”Ett sätt att ge röst till deras upplevelser”

Mats Egfors har läst släktingarnas brev, dagböcker och öppnat koffertar till ett tidigare liv.

Nyheter

Borås: Man misstänks för olaga hot

På fredagskvällen tog polisen in en äldre man som misstänks ha hotat en kvinna som han har en nära relation med.

Elitlägret

Lista: Alla lokala spelare på elitlägret sedan 1996

Cirka 400 namn: ✓ Utlandsproffsen ✓ A-landslagsspelarna ✓ Anfallaren som hoppade av och blev skyttekung i sexan

Sport

TV: Se höjdpunkterna från Markderbyt

BT sände live när Skene vann mot Kinna.

Corona i Sjuhärad

Chefläkaren svarar sjuksköterskorna på Säs

”Vi måste se till helheten och jämna ut beläggningen”