Annons
Nyheter

Liten ö i centrum för stort bråk i Medelhavet

En grekisk ö med 500 invånare har hamnat i storpolitikens frontlinje. Oron växer när ärkerivalerna Grekland och Turkiet spänner sina militära muskler utanför Kastellorizo.
Medelhavet • Publicerad 12 september 2020
Kastellorizo är den grekiska ö som ligger längst bort från fastlandet, två kilometer från Turkiet.
Kastellorizo är den grekiska ö som ligger längst bort från fastlandet, två kilometer från Turkiet.Foto: Louisa Gouliamaki/AFP/TT
Bilden är från en grekisk militärövning söder om Kastellorizo, nära det område dit Turkiet skickade prospekteringsfartyget Oruc Reis i augusti. Arkivbild.
Bilden är från en grekisk militärövning söder om Kastellorizo, nära det område dit Turkiet skickade prospekteringsfartyget Oruc Reis i augusti. Arkivbild.Foto: AP/TT

I Europas yttersta utkant ligger Kastellorizo. Den närmsta bebodda grekiska ön – Rhodos – ligger fyra timmar bort med båt. Till den turkiska turistorten Kas är det bara 10 minuter.

Ön, omkring tio kvadratkilometer stor, blev populär bland turister efter den Oscarsbelönade filmen "Mediterraneo" 1991. Numera handlar dock rubrikerna främst om geopolitiskt heta känslor.

Annons

Men långt från den ångande ilskan i huvudstäderna går livet sin gilla gång längs Kastellorizos stränder, trots den senaste tidens styrkedemonstrationer i form av rivaliserande militärövningar i havet utanför ön.

Behåller lugnet

I hamnen badas och fiskas det i samma turkosa vatten där olja och naturgas tros dölja sig under havsbotten, mineraler som har fått konflikten mellan Turkiet och Grekland att blossa upp igen. Ibland ser vice borgmästaren Stratos Amigdalos stridsflyg och fartyg med blotta ögat. Men när TT når honom beskriver han läget som lugnt.

– Vi följer förstås utvecklingen noga. Det är klart att vi oroar oss för vad som ska hända, vi önskar bara att livet ska återgå till det normala. Just nu är det svårt, men vi håller oss lugna, säger han över telefon.

De omkring 500 invånarna på Kastellorizo är vana vid att befinna sig i händelsernas centrum. 50-åriga Amigdalos har växt upp i skuggan av den långvariga dispyten mellan Grekland och Turkiet, där gränsdragningar i Egeiska havet är en av de mest omtvistade frågorna.

Efterlyser dialog

1996 stod länderna till och med på randen till krig om två obebodda öar.

– Det kan vara lugnt i många år. Sedan är det något nytt som får ilskan att koka. Nu har krisen varit djupare än på länge i några månader, säger Amigdalos.

– Det behövs dialog mellan parterna, så att det här kan få ett slut utan att konflikten blir allvarligare. Men det är svårt för Turkiet att acceptera att vi är en del av Grekland och Europa. Vi älskar vårt land.

Roten till konflikten kan delvis spåras till att Kastellorizo är en av de öar som gick till europeiska makter i och med de internationella avtal som skrevs under efter Ottomanska rikets kollaps i första världskrigets efterdyningar. Den senaste tiden är det dock kapplöpningen efter gas och olja som har fått länderna att trissa upp tonläget – eftersom de gör anspråk på överlappande områden i östra Medelhavet.

Strid om havsrätt

Grekland gör anspråk på territorialvatten runt sina öar, däribland Kastellorizo, vilket i praktiken innebär att Turkiet blockeras från stora delar av östra Medelhavet. Regeringen i Ankara anser i sin tur att Grekland inte ska ha rätt att utnyttja potentiella energiresurser i delar av havet som ligger inom synhåll från Turkiet men många mil från grekiska fastlandet.

Den 10 augusti skickade Turkiet forskningsfartyget Oruç Reis, eskorterat av stridsfartyg, till det omtvistade området för att borra efter gas och olja. Fyra dagar tidigare hade Grekland och Egypten skrivit under ett avtal om en ekonomisk zon i havet – vilket fick Turkiet att se rött.

"Behöver varandra"

Annons

Fiendskapen mellan de båda Natoländerna är starkast på högsta nivå. Eftersom det grekiska fastlandet är 60 mil bort och det skulle gå att simma de två kilometrarna över till Turkiet har öborna utvecklat ett nästintill symbiotiskt förhållande till grannarna i Kas.

De handlar på varandras marknader, äter på varandras restauranger – och när coronapandemin inte förbjuder det åker små båtar i princip skytteltrafik över den osynliga landsgränsen i bukten.

– De är våra vänner. Vanligtvis träffas vi nästan dagligen och när vi gör det pratar vi inte så ofta politik. Vi umgås helt vanligt, äter och dricker tillsammans utan att bråka om vem öns resurser faktiskt tillhör, säger Amigdalos.

– Vi har en väldigt nära relation och behöver varandra. Det är politiker på högsta nivå som driver konflikten.

Fakta: Långvarig dispyt

Fiendskapen mellan Grekland och Turkiet har långa historiska rötter, och krig har varit nära vid flera tillfällen de senaste årtiondena. Huvudmotsättningarna gäller gränsdragningen i Egeiska havet och Cyperns framtida status.

I konflikten om gränsdragningen i Egeiska havet och rätten till ett antal öar hänvisar länderna till olika avtal. Länderna har otaliga gånger anklagat varandra för militära kränkningar av territorium. Senast 1996 hotade krig när grekiska soldater sattes iland på en omstridd klippö för att ta ned en turkisk flagga som placerats där. Efter amerikansk medling löstes den akuta krisen.

I grunden handlar konflikten också om rätten till energitillgångar som tros finnas i kontinentalsockeln under havet.

Spänningarna kan också spåras tillbaka till tvisten om Cypern. Efter en grekiskstödd militärkupp på ön 1974 invaderade Turkiet den norra delen. Sedan dess har Cypern varit kluven i en grekcypriotisk sydlig del och en turkcypriotisk del i norr. Den turkcypriotiska delen är endast erkänd av Turkiet.

De senaste åren har stora gasreserver upptäckts i havet utanför Cypern. Det har fått Cyperns internationellt erkända regering, Grekland, Israel och Egypten att samarbeta för att få ut så mycket som möjligt av resurserna. Som en del i överenskommelsen finns en plan på en gasledning till Europa – som Turkiet har lämnats utanför.

Förra året ökade Turkiet borrningarna i havet väster om Cypern. Turkiet menar att öns resurser ska delas och säger sig skydda sina egna och turkcypriotiska intressen i gasfyndigheterna.

Källor: Landguiden/UI, BBC

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons