Annons
Nyheter

Liten comeback för Stora barriärrevet

Goda nyheter för Stora barriärrevet utanför Australiens kust – vissa delar av korallrevet återhämtar sig.
Australien • Publicerad 4 augusti 2022
Stora barriärrevet 2017.
Stora barriärrevet 2017.Foto: Kyodo News/AP/TT

Delar av Unesco-världsarvet uppvisar nu de högsta nivåerna av koralltäcke på 36 år, enligt Australiens marininstitut.

Enligt forskarna har de norra och centrala delarna av revet återhämtat sig från skador snabbare än vad man hade förväntat sig – främst tack vare den snabbväxande korallarten Acropora.

Annons

– Resultaten visar att revet fortfarande kan återhämta sig under perioder fria från intensiva störningar, säger Paul Hardisty, vd för marininstitutet.

Sårbart läge

Hardisty varnar dock för att ta ut vinsten i förskott. Cykloner, korallblekning och sjukdomsutbrott kan enkelt leda till att utvecklingen vänder igen.

Ett sådant exempel hittas i den södra delen av Stora barriärrevet. Där såg det ut som att korallrevet höll på att repa sig, men nu är det på tillbakagång igen.

– Detta visar hur sårbart revet är för de fortsatta akuta och allvarliga störningar som förekommer oftare och som håller i sig längre, säger Hardisty.

Nästan hotat

I åratal har man varnat för det dåliga skick som Stora barriärrevet befinner sig i. I fjol uppskattades två tredjedelar av det en gång färgglada korallrevet vara skadat på något sätt. Förhöjda havstemperaturer och ett allt extremare väder antas ligga bakom förstörelsen av revet, tillsammans med överexploatering och omfattande turism.

Australien lyckades dock genom intensivt kampanjande hindra FN:s världsarvsorgan Unesco från att klassa Stora barriärrevet som hotat. Korallrevet drar in stora pengar till landets turistnäring.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons