Nyheter

"Liten chans att lyckas"

Förre ÖB Bengt Gustafsson var med under 1980-talets intensiva ubåtsjakter. Enligt honom är sannolikheten att försvaret lyckas hitta en eventuell inkräktare liten.
Nyheter • Publicerad 20 oktober 2014
Foto: 

– Vi lyckades inte då och vi höll på i tio år. I dag har försvaret inte lika stor kunskap och lika väl lämpad utrustning som vi hade åtminstone i slutet av 1980-talet. Så sannolikheten att lyckas är mindre, säger Bengt Gustafsson, som var överbefälhavare mellan 1986–1994.

Det är komplicerat att jaga ubåtar överhuvudtaget och särskilt i Östersjön, påpekar han.

– Stockholms skärgård är speciellt svår. Lägger sig ubåten i en skreva och stänger av motorerna är det väldigt svårt att hitta den.

Enligt honom pekar det mesta på att Ryssland ligger bakom den misstänkta undervattensverksamheten. Ryssarna är intresserade av våra farvatten av flera skäl, anser han.

– Dels vill de markera mot oss, sannolikt för att vi i deras tycke fraterniserar oss för mycket med Nato, säger Bengt Gustafsson.

Men ryssarna övar också på Sverige i syfte att öka sin förmåga att slå mot Natobaser, enligt honom.

– Det är min tolkning av det som hände på 80-talet. Besättningar som inte tränat så mycket mot en skarp motståndare övade sig mot oss först, innan de förberedde operationer mot Nato.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.