Nyheter

Lindriga domar för värsta gasolyckan

Lindriga böter och korta fängelsestraff blev straffet för vad som betecknats som världens hittills värsta industriolycka.
Nyheter • Publicerad 7 juni 2010
Foto: Sondeep Shankar/Scanpix Arkiv

Minst 25 000 tros ha dött i Union Carbides gasutsläpp i indiska Bhopal 1984.

Åtta före detta koncern- och fabrikschefer i Union Carbides indiska dotterbolag dömdes på måndagen till vardera två års fängelse och motsvarande 17 000 kronor i böter för att genom vårdslöshet inte ha sett till att förhindra olyckan då 40 ton insektsgift läckte ut från fabriken, mitt i den indiska storstaden.

En av de dömda har redan avlidit. Övriga sju släpptes direkt mot borgen, i väntan på överklagan.

Avskräcker inte

Företrädare för de drabbade var föga imponerade.

– Det här straffet räcker inte. Jag förlorade min son, yngre bror och far och jag har fortfarande mardrömmar, sade 75-årige Ram Prasad.

– Det här var inget straff som avskräcker företag från att upprepa en Bhopal-katastrof. Det finns inget att vara glad över, sade rättsaktivisten Rachna Dhingra.

Bland de dömda finns det indiska dotterbolagets i dag 85-årige förre styrelseordföranden, Keshub Mahindra. Även Warren Anderson, dåvarande chef och styrelseordförande för hela Union Carbide, har anklagats i Indien, men har aldrig infunnit sig till rättegång.

Miljonskadestånd

Union Carbide betalade 470 miljoner dollar i skadestånd för olyckan 1989. Sedan dess har bolaget övertagits av kemijätten Dow Chemical, som inte anser sig kunna stå till svars för olyckan.

Kritiken är stark mot att de första domarna dröjt så länge och att de blev så lindriga – även om det sistnämnda stod klart redan 1996 när det fastslogs att ansvariga chefer endast kunde åtalas för vårdslöshet.

– Försenad rättvisa är i praktiken utebliven rättvisa. Det är högst olyckligt att det har tagit så lång tid att fälla en dom. Vi måste ta itu med den frågan, sade Indiens justitieminister Virappa Moily på måndagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.