Annons
Nyheter

Linde mötte oppositionsledaren: "Givande"

Utrikesminister Ann Linde tog på måndagen emot den belarusiska oppositionsledaren Olga Kovalkova i Stockholm. "Ett givande möte", skriver Linde på Twitter.
Belarus/Stockholm • Publicerad 14 september 2020
Den belarusiska oppositionsledaren Olga Kovalkova besökte Sverige och utrikesminister Ann Linde. Arkivbild.
Den belarusiska oppositionsledaren Olga Kovalkova besökte Sverige och utrikesminister Ann Linde. Arkivbild.Foto: Sergei Grits/AP/TT

Olga Kovalkova sitter i styrelsen för det övergångsråd som den belarusiska oppositionen skapade efter det omstridda presidentvalet den 9 augusti. I början av september tvingades hon lämna landet men har från exilen fortsatt försöka väcka stöd för demokratirörelsens sak.

– Vi träffade Ann Linde och jag berättade om krisen i Belarus och om att Aleksandr Lukasjenko helt saknar folkets stöd, säger Kovalkova till TT.

Annons

– Varje land som stöder demokratiska värderingar måste hålla en tydlig linje. Lukasjenkos mandatperiod går ut den 5 november och därefter bör inga länder förhandla med honom eftersom han inte är folkvald.

På Twitter beskriver Ann Linde mötet med oppositionsledaren som givande.

"Vi diskuterade vägen framåt genom nationell dialog. Repression och våld gentemot fredliga demonstranter och oppositionen är helt oacceptabelt", skriver utrikesministern på Twitter.

Sverige har sedan tidigare fryst delar av sitt bistånd till Belarus, ställt sig bakom EU-sanktioner mot landet samt sänt svenska diplomater i Belarus för att skydda nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj – som även hon sitter i styrelsen för oppositionens övergångsråd.

Fakta: Protesterna i Belarus

Belarus nu 65-årige president Aleksandr Lukasjenko har suttit vid makten i den tidigare Sovjetrepubliken Belarus sedan 1994, och brukar kallas Europas sista diktator.

Efter presidentvalet den 9 augusti 2020 – då Lukasjenko utropade sig till segrare och hävdade att han vunnit 80 procent av rösterna – utbröt protester av en omfattning som inte skådats sedan Sovjetunionens upplösning.

Tusentals personer har sedan dess gripits och vittnesmålen om polismisshandel och tortyr är många.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons