Annons
Nyheter

Liga handlade med mänskligt fett – kan finnas i hudkrämer

Ett makabert brott har uppdagats i Peru sedan polisen gripit en liga, som misstänks ha dödat människor och sålt deras fett till kosmetikaindustrin.
Nyheter • Publicerad 20 november 2009

Fyra personer har gripits misstänkta för att ha dödat 60 människor och sålt deras fett och annan vävnad till italienska medhjälpare för att användas i kosmetika i Europa, uppgav de peruanska myndigheterna på torsdagen.

De misstänkta greps i centrala Peru tidigare i månaden och ytterligare sju personer söks, bland dem två italienska medborgare vars namn ännu inte avslöjats, säger chefsåklagaren Jorge Sans Quiroz till AFP.

Annons

– Fettet var avsett för europeiska (kosmetika) laboratorier, sade han.

Erbjöds arbete

Enligt åtalet ska ligan har riktat in sig på bönder och ursprungsbefolkning längs avlägset belägna vägar i Anderna genom att erbjuda dem jobb innan de dödades.

Ett mord ägde rum i mitten av september i avsikt ta hand om mänsklig vävnad för försäljning.

Det kriminella nätverket kan kopplas till 60 enskilda försvinnanden i centrala Anderna, kopplingen har dock ännu inte bekräftats.

Polisen inledde gripandena efter att tidigare i månaden ha upptäckt en container med mänskligt fett som skeppats till Lima från staden Huanuco, 40 mil från huvudstaden, i Anderna.

Visade flaskor

Tecken på att en internationell liga handlade med mänskligt fett dök upp för omkring två månader sedan, enligt general Felix Burga, chef för kriminalpolisen.

Peruansk press citerade honom när han uppgav att fettet såldes till europeiska länder för 15 000 dollar (100 000 kronor) per gallon (3,8 liter).

Ligan samlade in fettet i använda läsk- och vattenflaskor som polisen visade upp för journalister.

Annons

– Vi har gripit människor som har förklarat och erkänt hur de mördat människor i avsikt att suga ut deras fett i enkla laboratorier och sälja det, sade polisbefälet Angel Toledo.

Kvarlevor efter några av offren har påträffats i ett hus på landsbygden.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons