Annons
Nyheter

Sabuni: Trångboddhet en fråga om liv och död

En ny folkräkning och förtur till äldreboenden för de som lever trångbott. Det är två av förslagen som Liberalerna lägger fram för att minska trångboddheten i utsatta områden.
Politik • Publicerad 14 juli 2020
Liberalerna och partiledaren Nyamko Sabuni föreslår en ny folkräkning och ett nationellt mål för minskad trångboddhet, med fokus på att förbättra levnadsvillkoren i utsatta områden.
Liberalerna och partiledaren Nyamko Sabuni föreslår en ny folkräkning och ett nationellt mål för minskad trångboddhet, med fokus på att förbättra levnadsvillkoren i utsatta områden.Foto: Erik Simander/TT

Trångboddhet leder till stora negativa konsekvenser, framför allt för utrikes födda i utsatta områden. Det slår Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni fast på en pressträff.

För att komma tillrätta med problemet vill L se en ny folkräkning med särskilt fokus på utsatta områden.

Annons

– Det behövs en fysisk folkräkning för att se hur många som bor där och hur många som förväntas bo där, för att kunna vidta åtgärder, säger Sabuni.

Nationellt mål

Ett nationellt mål för att minska trångboddheten bör sättas upp för 2030, och trångboddhet bör vara en faktor som ska kunna ge förtur till plats på äldreboende. Dessutom vill L att Boverket lägger fram en ny trångboddhetsnorm.

– I dag är man trångbodd om man delar rum med sitt syskon. Vi menar att det inte kan vara det mått som man ska följa om man vill komma åt den trångboddhet som skapar ohälsa, och som gör att barn inte kan göra sina läxor hemma, säger Sabuni och berättar att coronapandemin har aktualiserat frågan.

– Pandemin har visat att trångboddhet är en fråga om liv och död. Vi har haft en överdödlighet i de utsatta områdena som vi inte ser någonstans. Hur mycket man än vill skydda sig från smittan så går det inte när man bor så trångt.

Lyfter frågan i förhandlingar

Nyamko Sabuni kan inte ge någon uppskattning på vad det skulle kosta att göra en stor, nationell folkräkning igen. Men hon säger att kravet, som hon lyft tidigare, finns med som en fråga som partiet lyfter i förhandlingarna med regeringen och Centerpartiet om nästa års budget.

– Vi menar att det inte behöver kosta så väldigt mycket eftersom det inte handlar om fysisk folkräkning i hela landet, utan det är fysisk folkräkning i utsatta områden kombinerat med folkboksföringsdata som vi har i dag, säger Sabuni.

TT: Vem ska ha ansvar för att genomföra folkräkningen?

– Vi menar att Skatteverket ska få till uppdrag att genomföra den här folkräkningen och att Boverket får till uppdrag att återkomma med en ny trångboddhetsnorm, och sedan är det självklart kommunerna som måste vidta åtgärder för att minska på trångboddheten, säger Nyamko Sabuni.

Fakta: Liberalernas fyra förslag

L vill se en nationell plan för att det 2030 inte ska vara mer trångbott i områden som i dag är särskilt utsatta, än i andra områden med flerbostadshus.

L vill se en nationell folkräkning med fokus på utsatta områden, som de menar att Skatteverket bör få i uppdrag att genomföra.

L vill att Boverket tar fram en ny trångboddhetsnorm, eftersom de menar att den gamla är föråldrad och används på fel sätt.

L vill att äldre som lever trångbott ska få förtur till platser på äldreboende.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons