Annons
Nyheter

Levande sälunge hittades i skogen

En sälunge hittades på söndagsmorgonen i skogen, nästan sex kilometer från öppet vatten, nära Älvkarleby i Uppland.
Nyheter • Publicerad 24 mars 2013
En sälunge hittades i skogen i Älvkarleby i Uppland.
En sälunge hittades i skogen i Älvkarleby i Uppland.Foto: 

– Det var en lite bekymrad person som ringde in och sade att han var ute på en skogsväg och att han hade hittat en sälunge. Jag trodde att han skämtade först, säger Henrik Pederson, LKC-inspektör vid Uppsalapolisen.

Polisen sände ut sin lokala jägare i området, och han trodde först att sälen kanske slagits av en havsörn som tappat den i skogen.

Annons

– Men det fanns inga spår av det på sälen. Den var helt oskadd.

Jägaren Robert Sandefors, som tog hand om den vilsekomna sälen, säger till P4 Extra att den förmodligen tagit sig in i skogen för egen maskin. Enligt polisen har sälungen tagit sig cirka tre kilometer över isen och ytterligare tre kilometer in i skogen.

Robert Sandfors teori om hur sälen hamnat så långt upp på torra land är att den helt enkelt själv förflyttat sig och navigerat fel, att döma av de spår som fanns i snön.

– Jag hade en bekant som var med ut och han har skidat och tittat var han kom ifrån och han kan ha kommit utifrån havet. Han måste ha kommit ifrån sin mamma och förirrat sig och gått åt fel håll, säger Robert Sandfors till programmet.

Sälen kördes till Dalälvens mynning där den släpptes och simmade i väg.

I Sverige finns tre sälarter; gråsäl, knubbsäl och vikare.

Knubbsälen finns framför allt på västkusten men också i några kolonier i Östersjön och vikare finns i Bottenviken.

Gråsälen är den största sälart som fortplantar sig längs Sveriges kuster. Den blir 2,5-3,3 m lång och väger 200-315 kg. Den skiljer sig från andra sälar i svenska vatten genom sin långa nos och den raka profilen på huvudets ovansida.

Gråsäl finns i Östersjön ända upp till Haparanda. Den livnär sig mest av fisk, exempelvis torsk, sik, lax, strömming, sill och ål.

Enligt den senaste bedömningen finns i dag uppskattningsvis närmare 30 000 gråsälar i Östersjön.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons