Annons
Nyheter

Ledargestalter i Hjällbo åtalas i knarkhärva

Ligan misstänks ha smugglat in 18,5 kilo kokain till nordöstra Göteborg i april förra året.
Nu åtalas sju personer, varav två pekas ut som ledargestalter i ett av de kriminella nätverken i Hjällbo.
Brott • Publicerad 4 juni 2021
Männen som nu åtalas tros ha kopplingar till ett av nätverken som den senaste tiden varit inblandat i oroligheterna i Hjällbo i Göteborg. I söndags sköts en man ihjäl, två dagar efter ett större bråk i stadsdelen.
Männen som nu åtalas tros ha kopplingar till ett av nätverken som den senaste tiden varit inblandat i oroligheterna i Hjällbo i Göteborg. I söndags sköts en man ihjäl, två dagar efter ett större bråk i stadsdelen.Foto: TT

Det är bland annat via den knäckta krypteringstjänsten Encrochat som polisen har kunnat nysta upp narkotikahärvan.

Bland annat ingår smuggling av 18,5 kilo kokain från Nederländerna till Göteborg. Kokainets värde på gatan uppskattas till cirka 16 miljoner kronor, uppger polisen i ett pressmeddelande.

Annons

I utredningen finns också kopplingar till andra platser i Västsverige, samt till Oslo och Stockholm.

Våldsamt upplopp

"För oss har det här ärendet gett ovärderlig insikt i hur ett av de organiserade gängen i nordöstra Göteborg genom internationella kontakter både transporterar in stora mängder narkotika till Göteborg och sedan förser andra kriminella grupperingar med partier för vidareförsäljning", säger Carl-Johan Bruno, gruppchef vid polisens spaningssektion i Göteborg, i pressmeddelandet.

Två av de sju åtalade är enligt polisen ledargestalter i ett av de kriminella nätverken som varit inblandat i den senaste tidens oroligheter i stadsdelen Hjällbo.

Enligt Göteborgs-Posten tros det så kallade Hjällbonätverket ha stort inflytande över narkotikahandeln i Göteborg.

"Sticker ut"

De flesta av de sju personerna som nu åtalas för grovt och synnerligen grovt narkotikabrott har varit frihetsberövade sedan i oktober förra året.

Två av dem åtalas även för synnerligen grov narkotikasmuggling.

"Det är en väldigt omfattande förundersökning. Det som sticker ut i det här fallet är att vi kunnat komma högre upp i hierarkin och åtala personer i ledarskiktet. Mycket tack vare Encrochat-materialet", säger kammaråklagare Stina Lundqvist i pressmeddelandet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons