Annons
Nyheter

Lättnad i turistbranschen i norr

Klartecknet för inrikes resande tas emot med stor lättnad i turistnäringen i de nordligaste länen.
Coronaviruset • Publicerad 4 juni 2020
Turistnäringen tar emot regeringens besked om inrikes resor med lättnad. Arkivbild.
Turistnäringen tar emot regeringens besked om inrikes resor med lättnad. Arkivbild.Foto: Henrik Holmberg / TT
Turistföretagen menar att det nu handlar om att ta ansvar för att undvika ökade risker för smittspridning. Arkivbild.
Turistföretagen menar att det nu handlar om att ta ansvar för att undvika ökade risker för smittspridning. Arkivbild.Foto: Erik Mårtensson / TT
Svenska turistföreningens generalsekreterare Magnus Ling är nöjd över att reserestriktionerna lättas.
Svenska turistföreningens generalsekreterare Magnus Ling är nöjd över att reserestriktionerna lättas.Foto: Svenska turistföreningen/TT

Turistorganisationen företräder besöksnäringen i Norrbottens kommuner samt Skellefteå och Sorsele kommuner i Västerbotten. Här är näringen väldigt beroende av de utländska gästerna, inte minst norrmännen.

– Därför känns det väldigt bra att kunna välkomna resten av Sverige och vår förhoppning är givetvis att många ska söka sig hit till vår unika natur. Vi är ju dessutom glest befolkad så fysisk distansering har aldrig varit ett större problem här uppe, säger Andreas Lind.

Stort ansvar

Annons

Både han och Mats Forslund, vd för Jämtland Härjedalen Turism, betonar att klartecknet för inrikes resande också förpliktar.

– Det råder ju ingen otydlighet om att ett stort ansvar läggs på företag och enskilda. Så vi måste i vår kommunikation och vårt mottagande göra det lätt för våra gäster att kunna ta sin del av ansvaret, säger Mats Forslund.

Å andra sidan, konstaterar han, är de typiska sommargästerna friluftsmänniskor och/eller barnfamiljer som lockas av utomhusaktiviteter som vandring, cykling eller fiske snarare än barhäng.

Mia Karlsson, vd för Höga Kustens destinationsutveckling i Västernorrland, jublar över beskedet.

– Det känns fantastiskt bra och är otroligt viktigt. Vi vet att väldigt många vill komma till oss och nu kan vi verkligen välkomna dem.

Hon poängterar samtidigt att man fortsätter arbetet för att coronaanpassa verksamheterna för att undvika trängsel och ökad smittspridningsrisk.

Handlar om överlevnad

Även Magnus Ling, generalsekreterare vid Svenska Turistföreningen (STF) är nöjd efter en vår med betydligt färre bokningar än vanligt.

– Det har varit alldeles för lugnt på våra anläggningar och för många handlar det här om att överleva. Beskedet kommer att rädda massa jobb och företag, säger han.

Enligt Ling har STF en vanlig sommar hundratusentals bokningar fördelat på 250 boenden – fjällstationer, fjällstugor och vandrarhem. Hittills har sommarens bokningar minskat med nästan en tredjedel.

– - Det har inte alls varit samma tryck. Vi ser en ganska lugn sommar framför oss. Men en bra sådan, säger Magnus Ling.

Annons

Trots klartecknet för inrikesresor finns det några orosmoln inför sommarsäsongen. Ett av dem är personalförsörjningen.

– Det blev ju både permitteringar och varsel i våras. Frågan är nu om företagen får tag i sin tidigare, duktiga personal. En annan utmaning är resmöjligheterna. Fler kommer säkert att åka i egen bil, men de allmänna kommunikationerna måste veta att de har kundunderlag innan de kan växla upp, säger Mats Forslund.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons