Nyheter

Lättade regler ska hjälpa utsatta fiskodlare

Coronaviruset • Publicerad 13 juni 2020
Fiskodlare kan se fram emot lättnader i regelverket. Arkivbild.
Fiskodlare kan se fram emot lättnader i regelverket. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Även fiskodlarna har det kämpigt ekonomiskt under coronapandemin. Efterfrågan på fisk från exempelvis restauranger och hotell har minskat kraftigt och nu lättar regeringen något på regelverket för att stötta branschen.

Det handlar bland annat om att odlarna ska få hålla fisken längre än vanligt i odlingarna utan att behöva nödslakta, rapporterar Ekot.

– Det vi ser är att man har det väldigt tufft, ekonomiskt i nuläget, och att man står inför ett läge där man övervägar att nödslakta stora delar av beståndet. Och det tycker vi vore en olycklig utveckling. Och därför inför vi nu lättnader i fiskodlarnas tillstånd, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson till Ekot.

Branschorganisationen Matfiskodlarna har sju medlemsföretag som tillsammans svarar för över 97 procent av svensk produktion av matfisk.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.