Nyheter

Larm om salmonella – 165 000 höns avlivas

Axfood och Coop återkallar ägg efter larm om salmonella.
– Det är tal om 165 000 djur som kommer behöva avlivas, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Livsmedel • Publicerad 4 januari 2023

Det är ägg från Garant, av typen frigående inomhus XL, 6-pack, med bäst före datum 2023-01-26, som bakterien upptäckts i. Äggen har, i begränsad omfattning, sålts i flera av kedjans butiker men försäljningen är nu stoppad.

"Leverantören av äggen har vid en rutinkontroll upptäckt salmonella i stallmiljön i ett av de stall där äggen har värpts", meddelar Axfood i ett pressmeddelande.

– Vi har ett gott läge i Sverige och förhållandevis få fall av salmonella, speciellt bland människor som smittas av svenska produkter. Men salmonella finns i miljön, så det förekommer och poppar upp ibland hos livsmedelsproducerande besättningar, säger Katharina Gielen.

Hon uppger att två avdelningar på en gård har drabbats av smitta. Huvuddelen av gården är inte berörd.

– Det går inte att skydda sig helt (mot sjukdomsutbrott). Men för att vi ska kunna sanera bort smittan behöver vi avliva djuren och sedan sanera stallen.

I går återkallade Coop ett parti ägg av samma anledning. Matbutikens återkallelse gäller Coop Ägg Frigående inomhus, 12-pack, storlek ML, Coop Ägg Frigående inomhus, 24-pack, storlek M, samt Xtra Ägg Frigående inomhus, 15-pack, storlek S med bäst före-datum den 26, 27 och 28 januari.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.