Nyheter

Polisen vädjar om hjälp efter misstänkt mordbrand på Hässleholmen

Borås Artikeln publicerades
Foto: JOAKIM ERIKSSON

En pizzeria på Hässleholmen totalförstördes i en misstänkt mordbrand under natten till fredag. När blåljuspersonal kom till platsen befann sig ett större ungdomsgäng på Hässle torg och i ett tidigt skede fanns uppgifter om att en handgranat kastats in i byggnaden. Bombskyddet kallades in och räddningstjänsten tvingades backa.

Larmet om branden vid Våglängdsgatan kom klockan 00.41. Detta efter att närboende hört glas krossas och sett rök.

Räddningstjänsten var på plats för att påbörja släckningsarbetet men fick snabbt backa undan då vissa av ungdomarna som befann sig på torget hade sagt att det fanns sprängmedel i byggnaden.

– Det var ett större gäng ungdomar på platsen. Flera av dem ska ha ropat till räddningstjänsten att det fanns en handgranat i byggnaden och räddningstjänsten backade därför undan och kallade in bombskyddet, säger Peter Apelqvist, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Borås.

En stor avspärrning sattes upp på torget och ungdomarna skingrades när polisen kom till platsen. Ingen av dem avfördes eller frihetsberövades. Nationella bombskyddet gjorde en besiktning av fastigheten men kunde inte hitta några sprängmedel.

”Vi tar för givet att det inte finns någon granat i byggnaden”
Under fredagsförmiddagen är polisen fortfarande kvar på platsen och inväntar den tekiska undersökningen.
Foto: Johan Valkonen
Under fredagsförmiddagen är polisen fortfarande kvar på platsen och inväntar den tekiska undersökningen.

– Vi tar för givet att det inte finns någon granat i byggnaden nu eftersom den redan hade exploderat av värmen som fanns under branden om det hade funnits någon, säger Apelqvist.

Avspärrningen på torget minskades i samband med detta och var sedan standardmässig i förhållande till en såpass omfattande brand.

Polisen vill än så länge inte kommentera ungdomarnas inblandning i branden.

– Vi vet inte ens om den har varit anlagd så det finns inga misstänkta i nuläget men vi utreder händelsen som en misstänkt mordbrand, vilket vi mestadels gör för att få tillgång till hela verktygslådan att utreda det här.

De vill heller inte uttala sig om några teorier kring vad som orsakat branden eller eventuella motiv bakom.

En teknisk undersökning är beställd och kommer att genomföras på måndag. Tills vidare har polisen gått ut med en vädjan till allmänheten att lämna tips om iakttagelser i samband med branden. Dessa lämnas via 114 14 eller tipsformulär på polisens hemsida.

Pizzerian är helt raserad.
Foto: Johan Valkonen
Pizzerian är helt raserad.

I byggnaden finns flera olika verksamheter. Ingen människa ska ha skadats i samband med branden men de materiella skadorna är omfattande. Pizzerian är totalförstörd och även intilliggande verksamheter har tagit skador, däribland en frisörsalong.

Detta trots att räddningstjänsten fanns på plats med alla tillgängliga resurser för att släcka branden.

Under fredagskvällen hade polisen fortfarande ingen misstänkt i ärendet. Och under helgen väntar förhör med vittnen och personer som befunnit sig omkring platsen.

Hur mycket tips som kommit in till polisen från allmänheten under fredagen kan jourhavande förundersökningsledare Per-Anders Aronsson inte svara på.

– Det som kommer in sammanställer vi. Kommer det in något tips som är värt att jobba på kommer vi titta på det under helgen, säger han.

Foto: Josefine
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.