Nyheter

Brand i moskén i Borås

Borås Artikeln publicerades

Vid 03.04 i natt fick SOS in ett larm om en brand i moskén på Magasinsgatan. När räddningstjänsten kom fram slog öppna lågor från en del av byggnaden.

Branden ska ha börjat innanför ett fönster vid trappan upp till andra våningen.

Polisens tekniker som varit på plats kan inte utesluta att ett brott har begåtts.

– Polisen gjorde först en snabb insats med pulversläckare och sedan kom vi dit och gjorde ett första ingripande med pulversläckare, innan vi gick in med rökdykare, sa Andreas Leandersson vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund en dryg timme efter att larmet inkom.

Branden har startat innanför ett fönster just vid trappan upp till övre våning. Det kunde polisens tekniker konstatera när de gjorde sin undersökning vid lunchdags på söndagen. Polisen har upprättat en förundersökning som rör mordbrand.

– Men vi kan inte säga något om orsaken till branden ännu, säger Helene Almgren, som tillsammans med sin kollega Thomas Carlsson undersökte brandplatsen.

Det man kan konstatera är att det inte finns någon elcentral eller liknande just på den plats där branden startade. Brandprover har tagits och ska skickas till NFC, Nationellt forensiskt centrum.

– De kan ge svar på om det har funnits några finns några brandfarliga vätskor, eller om det inte har gjort det, säger Thomas Carlsson.

Efter att polisens tekniker varit på plats hävdes avspärrningarna.

– Den tekniska undersökningen är gjord. Resultaten måste analyseras, men utifrån vad teknikerna såg kan de inte avfärda brottsmisstanke, säger Per-Anders Aronsson, inre befäl vid Boråspolisen.

Räddningstjänsten hade snabbt läget under kontroll, men bedömer ändå att det var ett besvärligt läge eftersom branden tagit sig upp i ett bjälklag.

Ingen person har skadats i branden, men hela byggnaden ska ha rökskadats.

– Det är både rökskador och brandskador och för att komma åt glödbranden har vi sågat upp både vägg och golv, så det är ju skador på lokalen, säger Wejne Hermansson vid räddningstjänsten vid 06.00.

Både värmekamera och skärsläckare har använts under släckningsarbetet.

Vid halvtiotiden nu på förmiddagen var räddningstjänsten i stort sett klara på platsen.

– Vi är kvar för bevakning men kommer att lämna över till kommunen inom kort, säger Niklas Ignell.

Byggnaden ägs av Borås stad. På söndagsförmiddagen var Per-Erik Rylander, fastighetsförvaltare från Borås stad, på plats för att bilda sig en uppfattning om skadorna.

– Det är rätt illa, som jag förstår det. Men vi har inte kunnat komma in i byggnaden ännu, säger han.

Hela byggnaden är avspärrad i väntan på polisens tekniska undersökning, och ingen släpps in. Men från räddningstjänsten har Per-Erik Rylander fått information om att branden har spridit sig upp i bjälklaget.

– På övervåningen är det mest rök- och sotskador. Det kan också vara en viss rasrisk om det har brunnit i bjälklaget, men det vet vi inte förrän vi har undersökt närmare.

Inte förrän tidigast på måndagen kan det komma närmare besked om hur illa skadad byggnaden är och om den går att rädda. Islamiska kulturföreningen i Borås har en typ av rivningskontrakt på två år i taget, i väntan på besked om Götalandsbanan.

Inledningsvis hade räddningsstyrkorna även vissa problem med vattenförsörjningen, något som ska ha berott på kylan.

Ett vittne på plats uppger att en stor mängd människor har samlats runt lokalen under den tidiga morgonen.

Under natten och morgonen har det närmaste området runt lokalen varit avspärrat.

Polisen är intresserad av att komma i kontakt med personer som kan ha gjort iakttagelser i samband med nattens brand.

Vet du mer? Kontakta oss på nattwebbare@gotamedia.se