Annons
Nyheter

Melbourne stängs ned – ber om federal hjälp

Australiens näst största stad Melbourne stängs ned för att begränsa ett pågående coronautbrott, meddelar delstaten Victorias regeringschef Daniel Andrews.
Beslutet gäller hela storstadsområdet, med omkring 5 miljoner människor, och fattas sedan rekordmånga nya fall av smittan rapporterats.
Australien • Publicerad 7 juli 2020
Daniel Andrews, premiärminister i delstaten Victoria i Australien.
Daniel Andrews, premiärminister i delstaten Victoria i Australien.Foto: Andy Brownbill/AP/TT

För att upprätthålla smittskyddsreglerna kommer en "hård gräns" att upprättas runt Melbournes storstadsområde (Metropolitan Melbourne), enligt Andrews, som också ber om federal hjälp.

– Antalet nya fall är ohållbart högt, säger ledaren på en presskonferens.

Annons

Melbournes lockdown träder i kraft vid midnatt natten mot onsdag lokal tid, och gäller i minst sex veckor.

Nära 200 nya konstaterade fall av coronasmitta har registrerats i Victoria det senaste dygnet, rapporterar ABC News. Det är en ny toppnotering för ett dygn i delstaten. På flera håll i Victoria hade restriktionerna redan skärpts, men Andrews meddelar nu alltså att hela Melbourne med omnejd försätts i lockdown.

Larm från karantänen

Samtidigt larmar boende i flera bostadshus i Melbourne, som av myndigheterna hindras att lämna sina hem, att förnödenheter inte når fram till dem. Nio allmännyttiga bostadshus i staden, med cirka 3 000 boende, är satta i strikt karantän. Sedan i lördags är det helt förbjudet för de boende att lämna sina bostäder.

Från de nio husen kommer rapporter om att leveranser har svårt att komma fram.

De boende vädjar även till myndigheterna att släppa på restriktionerna och minska den tunga polisbevakningen vid husen, rapporterar SBS News. För närvarande bevakas husen av omkring 500 poliser åt gången.

Gränsstängning vid midnatt

Vid midnatt mot onsdag lokal tid stängs gränsen mellan Victoria och granndelstaten i norr, New South Wales. Dagstidningen The Age rapporterar att många hemmahörande i Victoria har skyndat sig att ta sig till New South Wales inför stängningen. Det är första gången på 100 år som delstatsgränsen stängs.

Victoria och New South Wales, Australiens folkrikaste delstater, har drabbats värst av coronaviruset i landet. I New South Wales har över 3 400 personer bekräftats smittade och omkring 50 har avlidit, för Victoria är de siffrorna drygt 2 500 respektive strax över 20. Totalt har Australien omkring 8 500 bekräftade smittofall och drygt 100 dödsfall.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons