Lärarfacket: "En enorm stress"
– Det blir ett slag i luften och det kommer att utsätta lärare för en enorm stress. Man vill ju göra rätt. Man vill göra det man är ålagd att göra, men här blir det en otrolig konflikt, säger Åsa Fahlén, förbundsordförande för Sveriges Lärare.
Nu ska regeringens utredare titta på om skolpersonal ska undantas från anmälningsplikten, men Åsa Fahlén anser att det borde vara självklart med ett sådant undantag redan på förhand.
Tillgång till skola
Lärarfacket anser att anmälningsplikt skulle strida både mot lärares yrkesetiska principer och mot barnkonventionen. Om lärare får anmälningsplikt finns risk för att papperslösa barn inte skulle våga komma till skolan.
– Det är otroligt negativa effekter för de här barnen. En tioåring har ju inte valt att leva papperslös i Sverige. Oavsett vad vuxna runtomkring gör så måste barn ha rätt till en trygg och säker uppväxt och få tillgång till skola. Det är det som ligger i vårt uppdrag, säger Åsa Fahlén.
Hon undrar också vad följderna kan bli för lärare som vägrar att anmäla.
– Är det arbetsvägran? Var går gränsen? Vi kommer att utsättas för så många svåra etiska frågor i vårt förhållningssätt som lärare.
Ange patienter
Även Vårdförbundet uttrycker oro för vad utredningen ska komma fram till när det gäller en eventuell anmälningsplikt inom vården.
"Vårdförbundet tycker att det är olyckligt att man ens överväger ett förslag där våra medlemmar skulle behöva ange sina patienter, men förutsätter att utredningen kommer att komma fram till att Sverige inte ska bryta mot internationella konventioner eller vår egen hälso- och sjukvårdslag", säger förbundets ordförande Sineva Ribeiro i ett pressmeddelande.