Annons
Nyheter

Läppar kan ha gett T-rex "snällare" utseende

Läppar som dolde de vassa tänderna gjorde att Tyrannosaurus rex inte såg fullt så farlig ut som man tidigare tänkt sig. Det menar forskarna bakom en ny studie.
Vetenskap • Publicerad 2 april 2023
Illustrationen visar hur det kan ha sett ut när en T-rex slukade en Edmontosaurus, en sorts anknäbbsdinosaurie. Läppar kan ha gjort att bara toppen av tänderna stack fram, tror forskarna.
Illustrationen visar hur det kan ha sett ut när en T-rex slukade en Edmontosaurus, en sorts anknäbbsdinosaurie. Läppar kan ha gjort att bara toppen av tänderna stack fram, tror forskarna.Foto: Mark P. Witton/AP/TT
Stora och vassa tänder som sticker fram – så brukar T-rex ofta skildras. Arkivbild.
Stora och vassa tänder som sticker fram – så brukar T-rex ofta skildras. Arkivbild.Foto: Kin Cheung/AP/TT
T-rex läppar kan ha liknat de som komodovaranen, världens största ödla, har. Arkivbild.
T-rex läppar kan ha liknat de som komodovaranen, världens största ödla, har. Arkivbild.Foto: Roland Johansson/TT

En skräckinjagande best med stora och vassa tänder som sticker fram ur munnen. Så avbildas ofta Tyrannosaurus rex, till exempel i filmen "Jurassic park".

Men det kan vara missvisande – i alla fall enligt en ny studie gjord av forskare vid universitet i Kanada, England och Kina.

Annons

T-rex och andra så kallade theropoder, en undergrupp av dinosaurier där de flesta var köttätare, hade troligen läppar som täckte tänderna när munnen var stängd. Till och med när munnen var vidöppen och redo att hugga ett byte syntes kanske bara den yttre delen av tänderna, enligt forskarna.

Forskarna har bland annat analyserat skallar och tänder från både utdöda och nu levande reptilarter, och sett att tänder liknande de som finns hos T-rex mest liknar de som finns hos arter som har läppar.

Resultaten förändrar uppfattningen om utseendet hos dessa ”ikoniska rovdjur” skriver forskarna i tidskriften Science, där studien publiceras.

Men, det handlar inte om "kyssvänliga läppar", påpekar paleontologen Thomas Holtz vid University of Maryland, som inte var involverad i den nya studien. Utan snarare om tunna och fjällande läppar, likt hos den stora ödlan komodovaranen.

Det är inte första gången den gängse bilden av dinosaurier ifrågasätts. Annan forskning har visat att T-rex var mer böjd än man trott, och att den relativt lilla köttätande velociraptorn förmodligen hade fjädrar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons