Annons
Nyheter

Lankesiskt polisvåld mot 14-åring utreds

Sri Lanka • Publicerad 5 juni 2020
På Sri Lanka har en video där poliser syns misshandla en muslimsk pojke väckt ilska. Arkivbild.
På Sri Lanka har en video där poliser syns misshandla en muslimsk pojke väckt ilska. Arkivbild.Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

Sri Lanka meddelade under fredagen att man kommer inleda en utredning runt polisens ingripande mot en autistisk tonåring i slutet av förra veckan.

Den 14-årige autistiske pojken, som tillhör landets muslimska minoritet, stoppades av lokal polis i staden Aluthgama då han bröt mot rådande utegångsförbud.

Annons

På en video som uppges komma från en närbelägen övervakningskamera syns fem poliser misshandla pojken. Två förbipasserande män ansluter sig senare till misshandeln som slutar med att 14-åringen lämnas fastbunden vid en lyktstolpe.

Videon har spridits på sociala medier och väckt ilska mot det många menar är en rasistiskt motiverad attack på den muslimska pojken.

Politikern Ali Zahir Moulana, som även han tillhör landets muslimska minoritet, var den första att dela videoinspelningen.

– Samtidigt som vi höjer våra röster mot det polisvåld och den rasism som sker i USA, så är det viktigt att vi uppmärksammar och ifrågasätter de hejdlösa orättvisor som sker i Sri Lanka, säger Moulana.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons