Nyheter

Längre respit för Saab

Saab Automobile får mer tid på sig av tingsrätten i Vänersborg. På Saabs begäran har tingsrätten gått med på en respit till måndag klockan 13.
Nyheter • Publicerad 13 december 2011

Då ska en muntlig förhandling hållas mellan parterna.

Tidigare har domstolen meddelat att beslut om rekonstruktionen av Saab ska avbrytas eller fortsätta skulle ha fattats på fredag. Det betyder också att biltillverkaren inte med någon skrivelse till domstolen behöver förklara sin inställning, vilket skulle enligt den tidigare tågordningen ske senast på torsdag klockan 13.

– Det viktiga är att det blir inget beslut den här veckan av tingsrätten. Vi får nu en chans att muntligen kommentera det som hänt, säger Eric Geers, informationsdirektör på Saab.

Muller på plats

Är det så att pengar är på väg in men att Saab först på måndag kan redovisa för tingsrätten vad som gäller?

– Som du vet har vi i dag fått in lite pengar. Nu jobbar vi med nästa steg, det är pengar som ska räcka till löner men också för att vi ska kunna fortsätta rekonstruktionen. Utöver detta jobbar vi också med den långsiktiga planen som ska säkerställa en produktionsstart

På måndag ska Saabs vd Victor Muller vara på plats i Vänersborg för att informera tingsrätten.

Det krävs många miljarder för att Saab Automobile ska komma på fötter igen. I måndags droppade det in pengar från Kina. Pengarna kom från Youngman, som vill köpa in sig i Saab. Enligt uppgift från Victor Muller till bland annat TT så handlade det om 3,4 miljoner euro eller cirka 30 miljoner svenska kronor.

Lönepengar fattas

Men fortfarande fattas pengar till lönerna, minst 85 miljoner kronor.

– De uppgifter vi har är att pengar till lönerna ska komma in under onsdagen, senast torsdag, säger Darko Davidovic, jurist på IF Metall, till TT.

Så här förklarar Stefan Nilsson, rådman vid tingsrätten i Vänersborg, varför man gick Saab till mötes och ordnar en muntlig förhandling:

– När en part i ett ärende som detta begär en förhandling krävs det starka skäl att neka det. Inom rimliga gränser så har en part i ett ärende rätt att få en muntlig förhandling.

Tidigare än måndag hade man heller inte klarat av att arrangera den.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.