Annons
Nyheter

Långa utredningar för utsatta barn

Utredningar om barn som misshandlas och utsätts för övergrepp tar i många fall betydligt längre tid än de 90 dagar som reglerna säger.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2013

Helt oacceptabelt, enligt Rädda Barnen.

En granskning som Dagens Nyheter har gjort visar att utredningarna försenas i mer än en tredjedel av fallen.

Annons

Värst är det i Falun, Borås och södra Stockholm där en del utredningar tagit upp till flera år att slutföra. De långa utredningarna kan få allvarliga konsekvenser för många barn, säger företrädare från Rädda Barnen.

Åsa Landberg, psykolog på Rädda barnen, har gjort årliga granskningar av polisens handläggningstider sedan 2009.

- Det går åt rätt riktning, men det är fortfarande för dåligt på många håll. Att polisen i en tredjedel av fallen inte följer lagstiftningen är givetvis helt oacceptabelt, säger hon till TT.

När ett barn väl tagit mod till sig och berättar men möts av tystnad får barnet enligt Landberg känslan av att ingen bryr sig.

- Vi har haft en ganska instabil personalsituation på vår familjevåldsrotel. Vi har också tagit upp en del gamla ärenden, det äldsta från 2002, och det påverkar statistiken, säger Anders Landén, operativ chef hos polisen i Dalarna.

- Men jag vill inte skyllda på det, vi har haft de här problemen med handläggningstiderna under ganska lång tid, erkänner han.

TT: Har den här typen av brott låg status när ni ska rekrytera personal?

- Vi har i alla fall haft svårt ett rekrytera poliser, jag vet inte om det är fråga om status. Vi har till och med lagt på lite extra på lönen för dem som vill söka och det är mig veterligen den enda avdelningen i Dalarna där vi försöker stimulera fler att söka på det viset.

- Men det handlar om svåra, känsliga och viktiga ärenden med väldigt många inblandade som ska koordineras. Det är möjligt att det kan verka skrämmande och avskräckande för en del när de ska söka.

Enligt Anders Hall, chef för Rikspolisstyrelsens polisavdelning, finns det väldigt lite att skylla på när tidsgränserna inte hålls.

Annons

- Finns det lagstadgade tidsfrister så ska de följas. Det åligger varje polismyndighet att disponera sina resurser så att man följer tidsfristerna. Sedan kan det i enskilda fall finnas omständigheter som gör att det inte går.

Han vill inte ge sig in i en diskussion om de här brotten kan ha lägre status än andra när det kommer till rekryteringar.

- Generellt kan man inte skylla problemet med tidsfristerna på att det är svårt att rekrytera folk. Vi är en ändå en organisation med totalt 28 000 anställda och med de resurserna måste det gå att utreda den här typen av brott.

Justitiedepartementet säger i ett skriftligt svar till TT att man i regleringsbreven till både polis och åklagarmyndigheter i flera år påpekat att utredningar där barn är brottsoffer ska hanteras med särskild skyndsamhet. I slutet av oktober fick en särskild utredare i uppdrag att granska tidsfristerna som gäller när offret eller förövarna är under 18 år samt om ett skyndsamhetskrav för de här brotten även ska införas för domstolarna.

TT har sökt justitieminister Beatrice Ask för en kommentar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons