Annons
Nyheter

Långa straff för oppositionella i Nicaragua

Nicaragua • Publicerad 11 februari 2022
Journalisten Miguel Mora, som i fjol hade för avsikt att ställa upp i presidentvalet, får 13 års fängelse. Bild från 2019.
Journalisten Miguel Mora, som i fjol hade för avsikt att ställa upp i presidentvalet, får 13 års fängelse. Bild från 2019.Foto: Alfredo Zuniga/AP/TT

Sju oppositionella som anklagats för att ha "undergrävt nationell integritet" i Nicaragua har dömts till fängelse i upp till 13 år, enligt organisationen Nicaraguas center för mänskliga rättigheter.

Straffen kommer efter rättegångar som hållits bakom lyckta dörrar mot de 46 personer som frihetsberövades inför presidentvalet i november.

Annons

Bland de dömda finns studentledaren Lester Aleman, 24-åringen som blev berömd när han bad president Daniel Ortega avgå under ett samtal mellan regeringen och aktivister inblandade i de regeringskritiska protester som bröt ut 2018.

Aleman dömdes till 13 års fängelse.

Miguel Mora, journalisten som i fjol planerade att kandidera till presidentposten, fick ett lika långt straff utdömt enligt människorättsgruppen. Ytterligare sex före detta möjliga presidentkandidater finns bland de fängslade.

Både USA och EU har infört sanktioner mot Nicaragua, som man anser rör sig allt längre bort från demokrati.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons