Annons
Nyheter

Lång väntan på besked om stöd från CSN

Tusentals vuxna tvingas vänta till nästa år för besked om omställningsstudiestöd från CSN.
Ekonomi • Publicerad 10 augusti 2023
CSN har stora förseningar. Arkivbild.
CSN har stora förseningar. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Intresset för omställningsstudiestödet som instiftades förra året, har varit så stort att CSN inte hinner med alla ansökningar, uppger Sveriges Radio Ekot.

Knappt hälften av de 45 000 ansökningarna som inkommit under året kommer att hinnas med, vilket betyder att 700 miljoner av årets budget inte kommer kunna användas.

Annons

Stödet skapades för att vuxna mellan 27 och 62 år som vill byta yrke eller vidareutbilda sig inom samma yrke enkelt ska kunna göra det genom att få 80 procent av sin nuvarande lön.

Men CSN tror inte att de kommer hinna med nästa år heller.

– Vi tror inte att vi kommer hinna med nästa år heller, utan vi har gjort en prognos att ungefär två miljarder av nästa års budget kommer vi inte hinna använda, säger Stefan Tärnhuvud, pressekreterare på CSN, till Ekot.

De som får stödet beviljat under nästa år kommer få det utbetalt i efterhand under förutsättning att man gick vidare med studierna.

Orsaken till förseningarna är för få anställda i förhållande till antalet ansökningar samt ett komplicerat regelverk uppger CSN.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons