Nyheter

Landshövdingen ska mildra krisen

Allvarligt. Allvarligt. Allvarligt.
Så kan man sammanfatta landshövding Lars Bäckströms reaktioner på Volvos senaste varsel.
Nyheter • Publicerad 9 oktober 2008

– Det är ett allvarligt varsel. Det är allvarligt för människorna som drabbas och för Volvo som inte har ett lätt hjärta just nu. Det är allvarligt för regionen. Givetvis finns det människor i Borås och på andra platser som kommer att förlora jobbet. Det är allvarligt för underleverantörer och därmed är det allvarligt för hela nationen, säger Lars Bäckström.

Han är en av två regeringsutsedda samordnare som har det delikata uppdraget att bromsa effekterna av varselvågen i västra Sverige. I går avbröt han en konferens i Norge för att ta sig till Göteborg och Volvo för att träffa företagsledningen och näringsminister Maud Olofsson (c) när de nya varslen blev kända.

Bäckström pekar ut oron på den amerikanska marknaden som en huvuddel i Volvos problembild. En annan del är att Volvo behöver bli bättre på miljövänliga bilar. Han poängterar samtidigt att han inte vill recensera företaget.

Vad kan du bidra med i det här läget?

– Att föra samman olika delar av samhället; fackföreningar, företag, kommuner, arbetsförmedling och försäkringskassan. Vi ska ge stöd och försöka stärka regionens näringsliv.

Hur då?

– Det är det som är vårt arbete. Jag måste inhämta kunskap först, men det handlar om hjälp till omställning på arbetsmarknaden.

Vad finns det för möjligheter för dem som förlorar jobbet?

– Det är meningslöst att svara i adjektiv, bra eller dåligt. Det viktigaste är att hitta nya arbeten.

Hur bör regeringen agera?

– Den är min uppdragsgivare och har bett mig skaffa information om läget. Om jag ger råd innan det, då följer jag inte mitt uppdrag.

Tobias Hjelm
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.