Annons
Nyheter

Länder ska stoppa farlig djungelfarled

Djungeln mellan Colombia och Panama är en av världens farligaste platser. Trots det passerade en kvarts miljon människor den förra året. Nu ska USA, Panama och Colombia hindra flyktingar och andra migranter från att korsa Darién-gapet.
Centralamerika • Publicerad 12 april 2023
Det väglösa gränsområdet mellan Panama och Colombia kallas Darién-gapet.
Det väglösa gränsområdet mellan Panama och Colombia kallas Darién-gapet.Foto: Anders Humlebo/TT

De tre länderna har presenterat en två månader lång satsning för att stoppa illegal invandring via det ökända gapet, den farliga väg som hundratusentals migranter årligen tar. Bara under årets tre första månader har 90 000 gett sig in i den vildvuxna, laglösa djungeln.

Migranterna måste ta sig genom ungefär 100 kilometer fyllda med giftiga ormar och insekter, förrädiska floder, banditer och smugglare. För de flesta är USA slutmålet.

Annons

Exakt hur migranterna ska stoppas är oklart, men länderna ska erbjuda "lagliga och flexibla vägar för tiotusentals migranter och flyktingar", enligt ett gemensamt uttalande.

Enligt planen så ska en del i satsningen vara fattigdomsbekämpning och jobbskapande åtgärder i gränsområdet mellan Panama och Colombia, antagligen för att få folk att hitta annat att livnära sig på än att smuggla migranter

Bakgrund: En av världens farligaste platser

Darién-gapet är en svårtillgänglig region täckt av regnskog, träskområden och berg. Området genomkorsas inte av någon större väg – terrängen är så svår att försök att bygga Panamerikanska landsvägen (Carretera Panamericana), som går från norr till söder genom de amerikanska kontinenterna, har stoppats. Gapet mellan de två halvorna av den omtalade vägen mellan Alaska och Eldslandet är 106 kilometer långt.

Darién-regionen delas administrativt mellan Panamas Darién-provins och det colombianska Chocó-departementet.

Det är inte bara flyktingar som fått sätta livet till på sin färd genom helvetesgapet. Turister och forskare har också råkat ut för mycket. Orkidéjägaren Tom Hart Dyke och hans reskamrat Paul Winder kidnappades av Farc-gerillan år 2000 men släpptes sedan fria efter nio månaders fångenskap. Den 26-årige svenske turisten och äventyraren Jan Philip Braunisch mördades 2013 av gerillan som misstänkte att han var en spion.

Källor: FN:s migrationsorgan IOM, FN:s flyktingorgan UNHCR med flera.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons