Annons
Nyheter

Läkemedelsverket: "En dos räcker"

En dos vaccin är tillräcklig till friska personer över 13 år, inklusive gravida kvinnor, slår Läkemedelsverket och Socialstyrelsen fast vilket bekräftas i ett pressmeddelande.
Nyheter • Publicerad 6 november 2009

Barn och personer med nedsatt immunförsvar i riskgrupperna behöver dock få två doser.

För vården innebär det en stor lättnad att bara behöva ge en dos vaccin till flertalet.

Annons

– Jag tycker att det underlättar planeringsförutsättningarna, man kan bli klar tidigare och frigöra resurser, säger Göran Stiernstedt, direktör för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

– Man slipper det här med att folk kommer för en andra dos samtidigt som alla inte har fått sin första. Så det är mycket positivt, säger Göran Stiernstedt.

Han tillägger att beslutet att massvaccinera även barn under tre år samtidigt skulle dra åt motsatt håll, och innebära en ökad belastning för främst barnavårdscentraler och barnmottagningar.

– Det är en grupp som du inte kan vaccinera i vilken kiosk som helst på stan. Där är det inte bara fråga om antalet patienter, man måste ta hänsyn till att det är små barn, säger Stiernstedt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons