Annons
Nyheter

Läkare varnar för ökad smitta vid skolstart

Smittskyddsläkare i några av landets värst coronadrabbade regioner varnar för ökad smittspridning när skolorna öppnar igen, skriver .
Coronaviruset • Publicerad 3 januari 2022
Snart återvänder eleverna till klassrummen igen. Arkivbild.
Snart återvänder eleverna till klassrummen igen. Arkivbild.Foto: Alexander Olivera/TT

Smittskyddsläkare i Region Västmanland, Region Skåne, Västra Götalandsregionen och Region Stockholm varnar för att smittspridningen av coronaviruset tar ny fart när vårterminerna inleds efter jullovet.

– Jag befarar att vi kommer att få en ökning av smittförekomsten bland de yngre ovaccinerade skolbarnen, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare i Region Västmanland, till tidningen.

Annons

Västra Götalandsregionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg säger att det kan bli aktuellt att elever i klasser med stor smittspridning får stanna hemma för att "kyla ned" situationen.

– Det som är viktigt är att man inte går till skolan om man har minsta tecken på sjukdom, men det är också viktigt om vi får många sjuka att vi kan provta och smittspåra, säger Wahlberg.

Region Värmlands biträdande smittskyddsläkaren Ingemar Hallén lyfter dock fram att många barn och ungdomar har vaccinerat sig.

”Många barn i gymnasieåldrarna och även högstadiet har nu blivit vaccinerade vilket är positivt och motverkar en ökning i samband med skolstart", säger Hallén i en skriftlig kommentar till tidningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons