Annons
Nyheter

Läkare skeptiska mot ms-metod

En metod att ballongspränga förträngningar i halsvener sägs lindra besvären för ms-sjuka. Stora delar av den svenska läkarkåren är skeptisk.
Nyheter • Publicerad 18 april 2011

Den italienske professorn Paolo Zamboni hävdar att kärlförträngning ger dåligt blodflöde i hjärnan, och triggar inflammationer, typiska för ms-patienter.

Behandlingen kostar 45 000–70 000 kronor, som patienten själv får betala. Ett 30-tal ms-sjuka svenskar har genomgått den i Polen.

12 000 i Sverige har ms

Multipel skleros (ms) är en sjukdom som angriper det centrala nervsystemet.

Vad som orsakar ms är oklart, men sjukdomen ger återkommande inflammationer i hjärnan som gör att impulserna i nerverna inte leds fram på normalt sätt.

Ms blossar upp i skov med olika symptom; trötthet, svaghet och sämre kontroll i muskler, känselstörningar, försämrad balans, synrubbningar eller sluddrigt tal.

Omkring 12 000 personer i Sverige har sjukdomen som oftast bryter ut mellan 20 och 40 års ålder. Cirka dubbelt så många kvinnor som män får ms.

Källa: Vårdguiden

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons