Annons
Nyheter

Lagrådet: Elstödet till företag ett hastverk

Lagrådet har en rad invändningar mot regeringens förslag på elstöd för företag och undrar varför regeringen slagit dövörat till när rådet påpekat det.
– Mycket av kritiken är ganska väntad, skulle jag säga. Vi fortsätter att hålla kursen, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) om stödet.
Politik • Publicerad 14 april 2023
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och finansminister Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och finansminister Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Det är tydligt att det har "beretts med brådska", skriver rådet om förslaget som avser 30 miljarder kronor i stöd till företag i södra Sverige, elområde 3 och 4. Regeringens ambition är att stödet ska kunna börja betalas ut i juni.

Ebba Busch är inte formellt ansvarig för förslaget eftersom det har utformats av finansdepartementet under finansminister Elisabeth Svantesson (M). Men Busch ansvarar för andra delar av företagsstödets regler.

Klämma in

Annons

På TT:s fråga om regeringen medvetet lägger fram förslag som kommer att få hård kritik av Lagrådet svarar Busch att stödet är svårt att klämma in det EU-regelverk som styr det.

– Jag tror att många förstår och ser att det är ett extremt fyrkantigt ramverk från EU som möjliggör det här, säger Busch och tillägger:

– Det är svårtillämpbart och vi behöver värna att stödet kommer ut och når företagarna i ett rimligt tempo, annars är det inte så mycket värt om det kommer väldigt sent.

I sitt yttrande säger sig Lagrådet ha förståelse för att lagförslag ibland kan behöva tas fram på kort tid. Men det här håller inte tillräckligt standard och hasten har sänkt kvaliteten på "lagstiftningprodukten", enligt rådet.

Lagrådet är också kritisk till att finansdepartementet inte svarat på alla de synpunkter och förslag som det tidigare har framfört vid en muntlig föredragning.

"Att man från departementets sida har begränsat sina svar på Lagrådets i samband med föredragningen lämnade synpunkter och förslag till justeringar gör inte saken bättre. Tvärtom är förfarandet ägnat att försämra det sakliga utfallet av lagrådsgranskningen".

Avstyrker inte

Lagrådet utgår från att det inte kommer att hända en gång till.

När det gäller vid vilken tidpunkt lagen om elstöd för företag ska träda i kraft saknas det någon information för att resonemanget ska bli begripligt, påpekar rådet.

Trots alla invändningar anser sig Lagrådet dock inte ha tillräckliga skäl för att avstyrka förslaget.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons