Nyheter

Lågkonjunkturen prövar regeringen

Lågkonjunktur, varsel och krisande banker kan bli en tuff utmaning för regeringen.
Nyheter • Publicerad 17 september 2008

Oppositionen kräver fler åtgärder för att hålla fart i ekonomin.

Statsminister Fredrik Reinfeldt räknade upp kända budgetsatsningar i sin regeringsförklaring när riksdagen öppnade, bland annat en utökning av jobbskatteavdraget. Det ger vanliga löntagare ett par hundralappar mer i plånboken i månaden.

Samtidigt kom nya varsel och börserna fortsatte att falla till följd av den amerikanska finanskrisen. Reinfeldt uttryckte dock tillförsikt, även om svenskar kommer att påverkas.

– Tur då för dem (svenskarna) att de har en ansvarsfull regering som har sparat i ladorna för att nu kunna sätta in åtgärder, sade han efteråt till journalister.

Nya jobb

Reinfeldt bedömer att utökningen av jobbskatteavdraget ger 20?000 nya jobb.

På frågan om vad regeringen kan göra om de varsel som nyligen kommit från Volvo och Husqvarna följs av fler säger statsministern:

– Det en regering då har att göra är att försöka dämpa kostnadstrycket, utöka drivkrafterna för eget arbete och förmågan att parera det som sker. Det är huvudinriktningen på vår budget.

Näringsminister Maud Olofsson (c) räknar med att de som förlorar jobbet i Jönköping kommer att få tillräckligt stöd regionalt, framförallt genom arbetsförmedlingen, som hon menar fungerar mycket bra efter regeringens reformer.

Sahlin kritisk

Oppositionen angrep de borgerliga direkt efter regeringsförklaringen och menade att de gör fel och för lite för att möta en hotande lågkonjunktur. Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin tycker att de borgerligas jobbpolitik misslyckats.

– Att gå vidare i samma politik med jobbskatteavdraget ökar bara klyftorna ännu mer, säger hon.

Sahlin efterlyser bland annat mer utbildning, fler högskoleplatser, större stöd till studenterna, mer kompetensutveckling, både för de som jobbar och arbetslösa, samt mer stöd till barnfamiljerna.

Sahlin anmärkte också på att statsministern inte nämnt ordet ”alliansfrihet” i avsnittet om utrikespolitiken. Reinfeldt talade i stället om att Sverige inte kommer att förhålla sig passivt om ett angrepp skulle drabba ett annat EU-land.

Tuffa utmaningar

Förutom en allt bistrare ekonomi väntar andra tuffa utmaningar för regeringen det närmaste året. Utanför riksdagen demonstrerade motståndare till den omstridda FRA-lagen om signalspaning. I december ska en proposition läggas som ska stärka den personliga integriteten i lagen. Frågan är om den räcker för att göra kritiska borgerliga riksdagsledamöter nöjda.

Regeringen ska även försöka enas om en proposition om könsneutrala äktenskap.

– Vi har ju löst varje fråga hittills, stor som liten. Min föreställning är att vi ska kunna knäcka den här frågan också, säger kristdemokrateras ledare Göran Hägglund.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.