Annons
Nyheter

Låg effekt för Curevacs vaccin

Vaccinet från Curevac når bara 47 procents skyddseffektivt och uppfyller inte kriterierna för att godkännas, meddelar det tyska läkemedelsbolaget.
Resultatet kan påverka tillgången till vaccin i EU och Sverige.
Coronaviruset • Publicerad 17 juni 2021
Vaccineringstakten i Sverige kan påverkas av beskedet från Curevac. Arkivbild.
Vaccineringstakten i Sverige kan påverkas av beskedet från Curevac. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Siffrorna från en av de sista studierna av Curevac-vaccinet, gjort på 40 000 personer, gav inte det resultat som det tyska läkemedelsföretaget hade hoppats på, uppger man i ett uttalande.

"Vi hoppades på ett starkare interimsresultat men det är en utmaning att kunna dokumentera hög effektivitet i denna oöverträffade mångfalden av varianter", säger Curevacs vd Franz-Werner Haas i uttalandet.

Annons

För Sverige kan det påverka vaccineringen. När Folkhälsomyndigheten i maj gjorde antaganden om att 8 miljoner doser vaccin från olika tillverkare skulle levereras till Sverige under juli–september förutsattes det att Curevacvaccinet skulle godkännas.

405 miljoner EU-doser

EU har tecknat avtal om 405 miljoner doser av Curevacs vaccin och av det ska Sverige få ungefär 3,5 miljoner doser under 2021. Dessutom har Tyskland en överenskommelse med bolaget om ytterligare 20 miljoner doser.

Dessa avtal är dock helt avhängiga ett godkännande från EU:s läkemedelsmyndighet EMA. Tidigare i juni uppgav källor inom tyska hälsovårdsmyndigheter för Reuters att Curevacs vaccin inte skulle kunna godkännas förrän tidigast i augusti.

Bolaget hade hoppats att kunna lansera sitt vaccin redan i april, men har dragits med förseningar. I slutet av april uppgavs fas 3-studier pågå och en lansering sades då kunna komma i juni.

Minst 13 varianter

Vaccinet CVnCoV – ett så kallat mRNA-vaccin likt Pfizer-Biontechs och Modernas – testades för åtminstone 13 olika varianter av coronaviruset. 134 positiva tester undersöktes, varav 124 var av någon av varianterna som vaccinet testades för. Bara ett av fallen gällde det ursprungliga sars-cov-2viruset.

Interimsresultaten tyder enligt bolaget på att vaccinet är mer effektivt för yngre försöksdeltagare men inte effektivt för de över 60 år.

"Vi fortsätter med slutanalys av åtminstone ytterligare 80 fall och skyddseffektiviteten kan komma att ändras", skriver Franz-Werner Haas.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons