Annons
Nyheter

Läckta USA-dokument kan försvåra för Ukraina

En stor mängd hemligstämplade dokument från amerikanska underrättelsetjänster har publicerats på sociala medier.
Dokumenten visar hur USA får ingående information om den ryska krigsinsatsen och planeringen i Ukraina – men även att landet spionerar på båda sidor.
USA • Publicerad 9 april 2023
Ukrainska soldater vid fronten i Bachmut på påskaftonen.
Ukrainska soldater vid fronten i Bachmut på påskaftonen.Foto: Libkos/AP/TT

I början av mars publicerades en större mängd hemligstämplade dokument från amerikanska underrättelsetjänster på sociala medier-plattformen Discord.

Dokumenten, som ser ut att i hast ha fotograferats mot bakgrund av en jakttidning, spreds till det ökända nätforumet 4chan, och därefter till sociala medier-plattformarna Twitter och Telegram.

Annons

The New York Times och The Washington Post har analyserat ett 50-tal av de läckta dokumenten, och konstaterar att de beskriver underrättelsearbete som bedrivs av nästan samtliga amerikanska underrättelsetjänster.

Varna för attacker

Dokumenten fokuserar i huvudsak på Rysslands invasion av Ukraina, och visar att amerikansk underrättelsetjänst har så god insyn i den ryska militärledningen att den kan varna Ukraina för planerade attacker och dessutom göra tillförlitliga bedömningar av Rysslands styrkor och svagheter.

Underrättelsetjänst i USA har även kännedom om den ryska militära säkerhetstjänsten GRU, utifrån det som går att utläsa. Ett dokument visar hur GRU planerat att genomföra en propagandakampanj i afrikanska länder i syfte att undergräva folkligt stöd för ledare som stödjer Ukraina, samt misskreditera USA och främst Frankrike.

Sveriges Natoansökan

Det finns även beskrivningar av hur företrädare för den ryska paramilitära gruppen Wagner har träffat turkiska kontakter för att köpa vapen till kriget i Ukraina, skriver The Washington Post.

Tidningen skriver att det är oklart om Turkiets regering var inblandad eller om köpet någonsin genomfördes. Men avslöjandet att ett Natoland kan ha hjälpt Ryssland i kriget kan vara mycket känsligt, särskilt med tanke på att Turkiet har nekat att ratificera Sveriges Natoansökan, skriver tidningen.

USA verkar även spionera på flera allierade, däribland Sydkorea och Israel, men också på det högsta politiska- och militära ledarskapet i Ukraina.

Försvåra för Ukraina

Republikanska kongressledamoten Mike Gallagher, medlem av representanthusets underrättelseutskott, säger att "det faktum att dokumenten läcktes verkar utgöra ett omfattande problem för kontraspionaget".

– Vi pratar om saker som kan skada vår nations säkerhet och CIA:s ansträngningar i Europa och runtom i världen, säger Gallagher till The New York Times.

Läckan kan komma att försvåra för Ukraina i kriget mot Ryssland, genom att avslöja vilka ryska myndigheter USA har bäst kännedom om. Det kan i sin tur användas av Ryssland för att skära av USA:s informationsinhämtning, enligt tidningen.

Oklart vem som läckt

Nuvarande och tidigare amerikanska statstjänstemän säger anonymt till The New York Times att det ännu inte går att veta hur omfattande skadorna är, men att det riskerar att få direkta konsekvenser på slagfältet om Ryssland kan skära av flödet.

Annons

Det är fortfarande oklart vem som har läckt dokumenten. The Washington Post har identifierat användaren som ursprungligen publicerade dokumenten på Discord, och kommit fram till att personen verkar vara bosatt i södra Kalifornien.

Tidningens reportrar har förgäves försökt få kontakt med personens föräldrar genom hembesök. En man som öppnade ytterdörren till ett hus som står registrerat på Discord-användarens pappa vägrade att uttala sig.

– Jag pratar inte med någon, sade mannen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons