Annons
Nyheter

Läckt diesel har nått fram till Pjasinosjön

Ryssand • Publicerad 9 juni 2020
En räddningsarbetare samlar upp förorenat vatten efter olyckan i Norilsk. Bilden är distribuerad av Rysslands marina räddningstjänst.
En räddningsarbetare samlar upp förorenat vatten efter olyckan i Norilsk. Bilden är distribuerad av Rysslands marina räddningstjänst.Foto: AP/TT

Oljeprodukter har upptäckts i Pjasinosjön efter det stora dieselutsläppet från ett kraftverk utanför den ryska industriorten Norilsk i slutet av maj, enligt Alexander Uss, guvernör i Krasnojarsks kraj. Pjasinosjön rinner av i en flod som i sin tur mynnar i Karahavet, en del av Norra ishavet.

– Just nu är det viktiga att hindra det (läckta bränslet) från att rinna ut i Pjasinafloden, som fortsätter längre norrut. Jag tror att vi ska lyckas med det, säger Uss.

Annons

Den 29 maj kollapsade en bränsletank tillhörande ett företag som ägs av Norilsk Nickel, världens största nickelproducent, och 21 000 ton dieselolja läckte ut. Orsaken tros vara tinande permafrost som fått strukturen som höll tanken uppe att ge vika.

Rysslands president Vladimir Putin har lovat att genomföra lagändringar för att hindra att liknande olyckor sker igen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons