Annons
Nyheter

Labourledaren Ed Miliband förvånad över att svenska män passar barn

Pappor med barnvagnar fick den brittiske Labourledaren Ed Miliband att reagera på besök i Stockholm nyligen.
– Gammalmodigt, säger Johan Egelstedt som för 20 år sedan bröt ny mark för ökad jämställdhet i Storbritannien
Nyheter • Publicerad 24 februari 2013
Engelska labourledaren Ed Miliband såg under sitt Stockholmsbesök, där han träffade Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven, två män som sköt varsn barnvagn framför sig. Något han twittrade om.
Engelska labourledaren Ed Miliband såg under sitt Stockholmsbesök, där han träffade Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven, två män som sköt varsn barnvagn framför sig. Något han twittrade om.Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

I tisdags träffade Ed Miliband sin svenske partiledarkollega Stefan Löfven, som ett led i förberedelserna inför det socialdemokratiska toppmötet i Köpenhamn i april.

Det väckte viss uppståndelse på Twitter när den nyanlände 43-årige britten skrev så här:

Annons

"Just arriving at Swedish Parliament building, passing two Swedish fathers with pushchairs. Scandinavian scene."

En person kommenterade:

"@Ed–Miliband ser svenska pappor med barnvagn och tycker det är så anmärkningsvärt att han måste twittra. Nej Ed, det anmärkningsvärda är du."

Olika kulturer

Johan Egelstedt tillhör samma generation som Ed Miliband. Men deras syn på jämställdhet skiljer sig åt.

I augusti 1992 blev den då 19-årige svensken hotad med deportation från Storbritannien. Orsak: han berättade vid ankomsten till Heathrow flygplats att han skulle jobba som au pair för en familj i Leicester.

Men detta var förbjudet för en man. En au pair kunde enbart vara en ogift kvinna mellan 17 och 27 år, enligt immigrationsreglerna.

Tidningen The Independent satte rubriken "Au pair to be deported because he is not a she". Och sedan flög historien över hela världen.

För i dagarna 20 år sedan meddelade inrikesminister Kenneth Clarke i parlamentet att au-pair-jobben skulle öppnas för båda könen.

– Den tiden är långt bort när bara kvinnor ansågs vara kapabla att ta hand om barn, sade han.

Annons

Inte framme

Johan Egelstedt fick komma in i landet på turistvisum. I stället för att bli au pair pluggade han ett halvår.

– Storbritannien är ett väldigt konservativt samhälle. Det är lite fascinerande att det blir en sak att twittra om, säger han om Ed Milibands iakttagelse av de svenska papporna.

Hur är med vår egen jämställdhet då?

– Det går sakta framåt, men inte tillräckligt fort. Jag tycker till exempel att det är märkligt att kvinnor och män inte har samma lön för lika arbete, svarar Johan Egelstedt, som i dag arbetar med verksamhetsutveckling på Skandia.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons