GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kyrkan bad samerna om ursäkt

Nu har Svenska kyrkan officiellt bett om ursäkt till det samiska folket för historiska övergrepp.
Religion • Publicerad 24 november 2021
Ärkebiskop Antje Jackelén framförde en officiell ursäkt från Svenska kyrkan till det samiska folket för historiska övergrepp.
Ärkebiskop Antje Jackelén framförde en officiell ursäkt från Svenska kyrkan till det samiska folket för historiska övergrepp.
Foto: Fredrik Persson/TT

– Det gör ont att ta in att Svenska kyrkan har bidragit till och legitimerat förtryck. Att den kyrka som vi älskar har vållat så mycket lidande, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Ursäkten till de samiska folket levererades vid kyrkomötets högtidsgudstjänst i Uppsala domkyrka på onsdagen.

Under gudstjänsten framfördes vittnesmål om de olika övergreppen mot det samiska folket.

Svenska kyrkan har bland annat varit delaktig i att motverka samisk andlighet, att rasbiologer kunde studera samer och verkat för nomadskolor som särat på barn och föräldrar.

– Svenska kyrkan har haft en avgörande roll som dörröppnare för rasbiologerna, säger Antje Jackelén.

Sametingets ordförande Håkan Jonsson ger kyrkan en eloge för ursäkten och erkännandet för de övergrepp som kyrkan är ansvarig för. Men han pekar på vikten av belysa effekterna av kyrkans övergrepp.

– Vidden av dem är något vi sannolikt aldrig får alla svar på, säger han.

Det var i början av juni i år som kyrkan beslutade att be det samiska folket om ursäkt.

Förutom ursäkten har det också tagits fram en handlingsplan med åtta åtaganden för att bland annat öka kunskapen om övergreppen, stärka de samiska språken i kyrkans verksamhet och synliggöra den samiska andligheten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.