Annons
Nyheter

Kylan svider även i plånböckerna

Inte bara elen, utan även villaoljan och dieseln blir dyrare till följd av den stränga kylan.
Nyheter • Publicerad 5 januari 2010

Och när väl våren är här väntas bensinpriset dra i väg uppåt.

Världsmarknadspriset på råolja steg på tisdagen för nionde dagen i rad på grund av mycket kallt väder i både Europa, USA och delar av Asien. Amerikansk råolja för leverans i februari kostade närmare 82 dollar per fat, det högsta priset sedan oktober 2008.

Annons

Bland vanliga konsumenter är det främst de som värmer villan med olja och kör bilen med diesel som drabbas av prisuppgången på råolja.

- Det som driver det här nu, det är högre efterfrågan på eldningsolja vilket är samma produktområde som diesel, säger Ulf Svahn, vd för branschorganisationen Svenska Petroleuminstitutet (SPI).

Dieselpriset höjdes

Däremot är det inte säkert att bensinpriset påverkas lika mycket, enligt Svahn.

- Blir det väldigt högt tryck på raffineringen på grund av efterfrågan på destillat, alltså eldningsolja och diesel, så kan det faktiskt innebära att efterfrågan på bensin inte riktigt matchar produktionen och att den därmed faller tillbaka något.

Även världsmarknadspriset på bensin steg dock på tisdagen. Men de stora bensinbolagen i Sverige nöjde sig med att justera upp dieselpriset. Riktpriset höjdes med 10 öre till 12:19 kronor per liter.

Bensinpriset höjdes så sent som på måndagen med 10 öre till 12:74 kronor per liter 95-oktanig bensin.

Kan stabiliseras

Ulf Svahn räknar med att det höga råoljepriset i kombination med stigande efterfrågan framöver kommer att leda till att oljekartellen Opec ökar produktionen, och att priset därmed stabiliseras kring 70—80 dollar per fat.

- Jag tycker att det just nu, mot bakgrund av den information som finns, är osannolikt att det skulle springa i väg mer, säger han.

Annons

Men denna stabilisering bedöms inte omfatta bensinpriserna, som när kylan väl släpper sitt grepp väntas stiga i takt med temperaturen.

- Bensinpriset kommer att dra i väg under våren under alla omständigheter, för då ökar efterfrågan på bensin. Däremot kan man fundera på om det kommer att öka lika mycket som det normalt gör under våren, säger Ulf Svahn.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons