Annons
Nyheter

Kylan kan ge höga elpriser

Lågkonjunkturen pressade ner det genomsnittliga priset på el under 2009.
Nyheter • Publicerad 29 december 2009
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Men om kylan biter sig fast när industriföretagen tar upp produktionen efter julledigheten finns risk för att elpriserna skjuter i höjden.

Det genomsnittliga elpriset var 37,06 öre per kilowattimme i år. Förra året låg snittpriset på 51,25 öre.

Annons

– Vi har haft betydligt lägre priser under 2009 än i fjol. Det beror på den finansiella krisen. Det är framför allt tung industri som har dragit ner på produktionen, säger Jonas Almquist, vd för elmäklarföretaget Bergen Energi.

Han befarar högre elpriser efter helgerna om kylan håller i sig.

– När det blir kallt stiger konsumtionen. Om vi får väldigt stor efterfrågan och kärnkraftverken fortsätter att stå blir vi tvungna att producera dyr reservkraft i oljeeldade reservkraftverk. Då blir det höga priser.

Billig julel

Andreas Tipner, analytiker på elhandelsbolaget Telge Kraft, tror inte att det kalla vädret kommer att påverka elpriset den närmaste veckan – efterfrågan och priserna hålls nere när stora delar av industrin har stängt under julhelgen. Men efter årsskiftet, när produktionen startas igen, befarar även han att priset på el kan nå oanade höjder eftersom tillgången på kärnkraft fortfarande är begränsad.

– Det är alarmerade att man inte lyckas få igång reaktorerna före vintern. Det är ett underbetyg för svensk kärnkraft. Förtroendet för elmarknaden undermineras och det väcks misstankar om att produktion medvetet undanhålls från marknaden, säger han.

Som exempel anger han att priset steg till rekordnivån 14:58 kronor per kilowattimme den 17 december på den nordiska elbörsen Nord Pool.

"Granska elmarknaden"

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver nationalekonomerna Thomas Tangerås och Sven-Olof Fridolfsson att priserna på elmarknaden måste tåla att granskas.

– De studier som har gjorts indikerar att elmarknaden fungerar väl, men det finns mycket som man inte har tittat på ännu. Ett potentiellt problem är kärnkraften. Det kan finnas incitament att inte utnyttja kärnkraften fullt ut för att man då kan få ut högre elpriser på marknaden, säger Thomas Tangerås.

Annons

Vattenfalls delägda kärnkraftverk Ringhals 1 och 2 är ur drift sedan i mars respektive maj. Att syftet med driftsstoppet skulle vara att driva upp elpriset avfärdas bestämt av Erik von Hofsten, presschef för Vattenfall Norden.

– Vi investerar många miljarder i effektivisering av våra kärnkraftverk och förlorar tio miljoner kronor per reaktor och dag i intäkter när de står stilla. Att vi med flit skulle avstå från intäkter för att maximera elpriset är helt felaktigt. Vi startar inte reaktorerna förrän de är helt säkra.

TT

Elförbrukningen 2009

Elkonsumtionen i landet minskade med 4,3 procent 2009 jämfört med i fjol, enligt elleverantörernas branschorganisation Svensk Energi.

Industrins neddragningar i produktionen är anledningen till att den kraftiga minskningen.

Enligt Magnus Thorstensson, marknadsanalytiker hos Svensk Energi, är nedgången förmodligen tillfällig, eftersom det inte finns något som tyder på att massa- och pappersindustrin, som står för en stor del av elkonsumtionen, har drabbats av permanent försämrad lönsamhet.

Även elproduktionen minskade i år jämfört med i fjol – med 8,8 procent. Det beror framför allt på att kärnkraften har gått dåligt, enligt Magnus Thorstensson. (TT)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons