Annons
Nyheter

Kylan blir kvar minst en vecka till

Den för årstiden ovanligt stränga kylan i landet biter sig fast och blir kvar hela nästa vecka, enligt SMHI:s senaste prognos.
Nyheter • Publicerad 14 mars 2013
Charlotte Bäckstrand skrapade bilrutorna på Norrmalm. Hon räknar med att kylan kommer tillbaka innan det blir vår
Charlotte Bäckstrand skrapade bilrutorna på Norrmalm. Hon räknar med att kylan kommer tillbaka innan det blir vårFoto: Anders Robertsson

Kylan kan ställa till problem för djur och växter där det är barmark och tjälen krupit djupare ner i marken.

– Det ser ut som om kylan ligger kvar hela nästa vecka ut och ger mycket kallare väder än normalt, säger meteorolog Linnea Rehn på SMHI.

Annons

Vårvärmen låter alltså vänta på sig. De senaste dagarna har det varit runt tio grader kallare än normalt i hela landet. I natt var det exempelvis minus 21 i Kvarn i Östergötland, minus 18 i Karlsborg och minus 20 i Tullinge söder om Stockholm.

En högtrycksrygg växer nu in över Sydsverige och ger mestadels soligt väder med från några minusgrader i söder till minus 10 i norr. Men på tisdag och onsdag i nästa vecka väntas ett snöfall dra upp över stora delar av Götaland och upp mot Stockholmstrakten.

Att det tidigare var milt och nu blivit mycket kallare kan ställa till problem för en del arter.

– De tåligaste växterna, som tussilago och blåsippa, har kommit igång lite grann och de flesta av dem tål kylan, säger Didrik Vanhoenecker på Naturhistoriska riksmuseet.

– Men där snön smält undan och det sedan varit väldigt kallt under flera dagar, kan tjälen gå längre ner i marken. Det finns växter och djur som inte tål tjälen, så den kan skada knoppar och leda till att djur dör, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons