Nyheter

Kvinnors ägg föredrar olika spermier

Med hjälp av kemiska signaler väljer kvinnors ägg sina spermier. Olika kvinnors ägg attraherar olika mäns spermier – och det är inte alltid partnerns spermier som ägget vill ha.
Fertilitet • Publicerad 11 juni 2020
Med hjälp av den vätska som omger kvinnors ägg attraherar de vissa spermier, men inte andra.
Med hjälp av den vätska som omger kvinnors ägg attraherar de vissa spermier, men inte andra.Foto: Henrik Montgomery

Förstående och lojal, fysiskt attraktiv, en "spännande" personlighet samt emotionellt stabil. Det är några av de egenskaper som brukar komma högt upp listan över de egenskaper som människor värdesätter mest hos en blivande partner.

Men det faktum att vi väljer – och väljer bort – slutar inte där. För nu visar forskning vid Stockholms universitet och Manchester University att selektionen fortsätter, även efter sex då kvinnans äggceller väljer rätt spermier.

Lockande signaler

"Mänskliga äggceller avger kemiska signaler för att locka spermier till det befruktade ägget", säger John Fitzpatrick, docent vid Stockholms universitet, enligt ett pressmeddelande.

Nu har John Fitzpatrick och hans kollegor undersökt om, och i så fall hur, olika spermier reagerar på dessa signaler som finns i den vätska som omger äggcellen, så kallad follikulär vätska.

Det visade sig att vätska från en viss kvinna var bättre på att attrahera spermier från en viss man, medan vätska från en annan kvinna var bättre på att attrahera spermier från en annan man.

"Det visar att hur ägg och spermier interagerar beror på vilken specifik man och kvinna som är involverad", säger John Fitzpatrick.

Otrogna ägg

Men äggets val stämmer inte alltid överens med kvinnans. Den follikulära vätskan lockade inte alltid till sig spermier från partnern bättre än spermier från en annan man.

"Idén att ägg kan välja spermier är ny inom fertilitet. Forskning om hur ägg och spermier interagerar kan leda till framsteg inom fertilitetsbehandling, och kanske hjälpa oss att förstå några av de fall där vi i dagsläget inte vet varför par är infertila", säger Daniel Brison, professor vid Manchester University.

Men är det alltid ägget som väljer? Ja, för enligt John Fitzpatrick har spermierna bara ett enda jobb: att befrukta ägg, varför det inte finns någon anledning att vara kräsen. Ägget, däremot, har allt att vinna på att välja spermier av en så hög kvalitet som möjligt alternativt den spermie som ägget är mest genetiskt kompatibel med.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.