Annons
Nyheter

Kvinnliga polioarbetare dödade i Afghanistan

Afghanistan • Publicerad 30 mars 2021
Hälsovårdsarbetare går från dörr till dörr för att erbjuda poliovaccin under en vaccineringskampanj i Afghanistans huvudstad Kabul. Under tisdagen sköts tre kvinnor som arbetade med poliovaccinering i östra Afghanistan. Arkivbild.
Hälsovårdsarbetare går från dörr till dörr för att erbjuda poliovaccin under en vaccineringskampanj i Afghanistans huvudstad Kabul. Under tisdagen sköts tre kvinnor som arbetade med poliovaccinering i östra Afghanistan. Arkivbild.Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Tre kvinnor som arbetade med att ge människor poliovaccin har dödats i attacker i staden Jalalabad i Afghanistan. Enligt myndigheterna sköts de ihjäl av beväpnade män.

I samband med attacken utsattes även regionen Nangarhars sjukvårdsmyndighet för ett sprängattentat, men inga människor dödades. Ungefär samtidigt slog gärningsmännen till mot två olika vaccinationskliniker i staden och dödade de två kvinnliga volontärerna och en kvinnlig chef för poliovaccineringen.

Annons

Talibanerna har inte velat ta på sig skulden för attackerna och det är ännu okänt vilka som ligger bakom. En våg av extremistattacker har drabbat Afghanistan sedan fredssamtal inleddes mellan talibaner och afghanska regeringen i fjol, ofta med civila, anställda i offentlig sektor och journalister som mål.

Afghanistan och Pakistan är de två enda länderna i världen där polio fortfarande klassas som en epidemi.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons