Annons
Nyheter

"Kupp mitt i London" – ambassadör sov i bilen

Myanmars militärattaché och andreman i London har genomfört en "kupp" i det lilla och låst ute landets ambassadör från sin egen ambassad.
Beskickningschefen har sovit i sin bil utanför ambassadbyggnaden i Mayfair. Brittiska regeringen fördömer händelsen, men anser sig vara bakbunden.
Storbritannien • Publicerad 8 april 2021
Myanmars ambassadör i Storbritannien, Kyaw Zwar Minn, pratar med polisen utanför ambassaden i London sedan Myanmars militärattaché tagit kontroll över byggnaden.
Myanmars ambassadör i Storbritannien, Kyaw Zwar Minn, pratar med polisen utanför ambassaden i London sedan Myanmars militärattaché tagit kontroll över byggnaden.Foto: Alastair Grant/AP/TT

Bilder tagna utanför ambassaden visar Kyaw Zwar Minn stå och diskutera med en polis, med en take away-kaffe i handen.

– Jag har blivit utelåst, säger ambassadören Kyaw Zwar Minn till nyhetsbyrån Reuters.

Annons

– Det är ett slags kupp mitt i London. De har ockuperat min byggnad, fortsätter han.

Ambassadören har de senaste veckorna gjort sig ovän med militärjuntan som tog makten i Myanmar i början av februari, då han krävt att landets folkvalda ledare Aung San Suu Kyi ska friges.

"Mobbningslikt agerande"

Kyaw Zwar Minn uppger att han har kontaktat Storbritanniens utrikesdepartement, som säger att de följer händelseutvecklingen. Samtidigt har myanmarier samlats utanför ambassaden för att protestera mot juntans behandling av civilbefolkningen.

Den brittiske utrikesministern Dominic Raab fördömer militärattachéns och andremannens "mobbningslika" agerande i ett inlägg på Twitter.

"Vi fördömer de mobbningslika handlingar som Myanmars regim utförde i London under gårdagen och vi hyllar Kyaw Zwar Minn för hans mod", skriver ministern i inlägget.

Men ambassadören tycks trots det inte kunna räkna med att få hjälp. Storbritannien säger sig inte längre kunna erkänna Kyaw Zwar Minn som myanmariskt sändebud, då han inte har stöd av sin regering.

Andreman tog kontroll

Andremannen ska nu ha tagit över som chargé d'affaires, något som enligt BBC dock inte kommit till brittiska UD:s kännedom via gängse kanaler.

Den ordinarie ambassadören hade på torsdagsmorgonen ännu inga planer på att kasta in handduken.

– Det här är min byggnad, jag behöver komma in. Därför väntar jag här, sade han till Reuters.

Sedan kuppen i Myanmar har militären skjutit ihjäl nära 600 människor, däribland en sexårig flicka och ytterligare fler än 40 barn. Omvärlden har fördömt våldet och flera västmakter har infört sanktioner mot juntan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons